0 of 73 questions completed
Questions:
Szanowni Państwo,
wychodząc naprzeciw Państwa oczekiwaniom, chcielibyśmy zaproponować Państwu weryfikację Państwa wiedzy żywieniowej – opartej na najnowszych zasadach i normach przedstawionych przez Instytut Żywności i Żywienia. Do tej pory nie mogli Państwo zweryfikować własnych poglądów, z tego względu, że nie było dotychczas takiego testu. Jedyną alternatywą był Test Garota, który skierowany był jednak przede wszystkim do dietetyków i żywieniowców, stąd też pytania tam zawarte były wyjątkowo specjalistyczne. Jeśli zechcieliby Państwo zweryfikować swoją wiedzę w zakresie żywienia zapraszamy do odpowiedzi na nasz test. Zajmie to w przybliżeniu ok 30 minut.
Quiz zawiera 73 pytania, z których 45 to pytania wyboru (a, b, c, d), a pozostałe 28 pytań to pytania prawda/fałsz.
Jeżeli nie chcą Państwo wypełniać testu do końca, bądź też udzielili już Państwo wszystkich odpowiedzi proszę o wciśnięcie przycisku „QUIZ-SUMMARY„. Pojawi się wtedy możliwość wciśnięcia „FINISH QUIZ„. Dopiero po wciśnięciu tego przycisku wyświetlony zostanie Państwa wynik.
You must fill out this field. |
|
You must fill out this field. |
|
You must fill out this field. |
|
You must fill out this field. |
|
You must fill out this field. |
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
0 of 73 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
Average score |
|
Your score |
|
Serdecznie dziękujemy za wypełnienie testu.
Uzyskali Państwo wynik nie najwyższy, lecz jeśli tylko chcieliby Państwo zdobyć większą wiedzę w zakresie właściwego odżywiania się zapraszamy do kontaktu – nie muszą Państwo od razu korzystać z naszych usług, ale zupełnie niezobowiązująco możemy Państwu zaproponować najciekszą i najbardziej przystępną literaturę, z której mogli by Państwo skorzystać.
Zachęcamy do tego, ponieważ zdaniem wielu badaczy i lekarzy brak właściwego żywienia przyczynia się, jak i przyśpiesza rozwój wielu chorób oraz wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.
Nie przejmujmy się wynikiem, który uzyskaliśmy, a potraktujmy go jako sygnał do zapoznania się bardziej z tematem zdrowego odżywiania się.
Zapraszamy do ponownego wypełnienia testu za ok 2 miesiące w celu werfykacji postępów w zakresie posiadanej wiedzy na temat żywienia.
Serdecznie dziękujemy za wypełnienie testu.
Uzyskali Państwo wynik nie najwyższy, jednak posiadają Państwo podstawową wiedzę z zakresu prawidłowego odżywiania się. Jeśli chcieliby Państwo poszerzyć tą wiedzę – zapraszamy do kontaktu – nie muszą Państwo od razu korzystać z naszych usług, ale zupełnie niezobowiązująco możemy Państwu zaproponować najciekszą i najbardziej przystępną literaturę, z której mogli by Państwo skorzystać.
Zachęcamy do tego, ponieważ zdaniem wielu badaczy i lekarzy brak właściwego żywienia przyczynia się, jak i przyśpiesza rozwój wielu chorób oraz wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.
Nie przejmujmy się wynikiem, który uzyskaliśmy, a potraktujmy go jako sygnał do zapoznania się bardziej z tematem zdrowego odżywiania się.
Zapraszamy do ponownego wypełnienia testu za ok 2 miesiące w celu werfykacji postępów w zakresie posiadanej wiedzy na temat żywienia.
Serdecznie dziękujemy za wypełnienie testu.
Uzyskali Państwo bardzo dobry wynik. Posiadają Państwo średnią wiedzę z zakresu prawidłowego odżywiania się. Jeśli chcieliby Państwo poszerzyć tą wiedzę – zapraszamy do kontaktu – nie muszą Państwo od razu korzystać z naszych usług, ale zupełnie niezobowiązująco możemy Państwu zaproponować najciekszą i najbardziej przystępną literaturę, z której mogli by Państwo skorzystać.
Zachęcamy do tego, ponieważ zdaniem wielu badaczy i lekarzy brak właściwego żywienia przyczynia się, jak i przyśpiesza rozwój wielu chorób oraz wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.
Gratulujemy uzyskanego wyniku.
Serdecznie dziękujemy za wypełnienie testu.
Uzyskali Państwo bardzo dobry wynik. Posiadają Państwo dużą wiedzę z zakresu prawidłowego odżywiania się. Z całą pewnością są Państwo świadomi tego co powinniśmy spożywać, by wpływało to korzystnie na nasze zdrowie.
Gratulujemy uzyskanego wyniku.
Serdecznie dziękujemy za wypełnienie testu.
Uzyskali Państwo wybitny wynik. Posiadają Państwo bardzo dużą wiedzę z zakresu prawidłowego odżywiania się. Z całą pewnością są Państwo świadomi tego co powinniśmy spożywać i potrafią właściwie dobierać produkty spożywcze, tak by wpływało to korzystnie na nasze zdrowie.
Gratulujemy uzyskanego, rewelacyjnego wyniku. Jesteśmy pod dużym wrażeniem, szczególnie, że bardzo mała grupa osób posiada taką wiedzę.
Podstawowa przemiana materii to ilość energii niezbędna do:
Spożycie białka w codziennej diecie u osoby zdrowej, niebędącej sportowcem powinno dostarczać:
Cholesterol nie występuje w:
Spośród wymienionych wskaż witaminę, która nie jest rozpuszczalna w tłuszczach:
Najbardziej niekorzystne dla człowieka są:
Ile powinno się spożywać płynów każdego dnia (z uwzględnieniem wody zawartej w pożywieniu stałym):
Żelazo zawarte w mięsie wieprzowym jest:
Spożycie kwasów omega-3 i omega-6:
Najmniej błonnika pokarmowego znajdziemy w:
Smażenie produktów spożywczych powinno odbywać się na:
W trakcie ciąży znacząco wzrasta zapotrzebowanie kobiet na:
Anemia jest wynikiem niedoboru:
Spożywając 5 posiłków (I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) w ciągu dnia pierwsze śniadanie powinno dostarczać:
Spożywając 5 posiłków (I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) w ciągu dnia obiad powinien dostarczać:
Jeśli BMI wynosi 28,9 oznacza to, że
Dzienne spożycia błonnika pokarmowego powinno wynosić:
Najwięcej błonnika pokarmowego znajduje się w mące:
Jakie produkty powinny dominować w codziennej diecie (u osoby zdrowej, niebędącej sportowcem)?
Najwięcej kcal ma:
W przyprawach do potraw jak Vegeta, Jarzynka – sól stanowi:
Ilość kcal w 100 ml soku owocowego, 100-procentowego, bez dodatku cukru jest:
Najmniej kcal spośród wymienionych znajduje się w:
Gluten znajduje się w:
Do produktów wysoko alergizujących nie należą:
Określenie RDA oznacza zalecane dzienne spożycie ustalone na poziomie zapewniające pokrycie składników odżywczych u:
Kilokaloria jest wartością energii równą:
Produktem najbardziej bogatym w wapń (w 100g produktu) jest:
Najwięcej żelaza znajduje się w:
Zaburzenia widzenia, suchość skóry, łamliwość włosów i paznokci są konsekwencją niedoboru:
Krzywica u dzieci i osteoporoza u dorosłych jest konsekwencją niedoboru:
Dzienne spożycie soli kuchennej nie powinno przekraczać (uwzględniając sól zawartą w produktach gotowych):
Określenie UHT na mleku odnosi się do:
Kaszka kuskus otrzymywana jest z:
Pod względem kaloryczności, najwięcej kilokalorii (w 100g produktu) ma mleko:
Baton „Mars” (waga 47g – standardowa wielkość) ma ilość kilokalorii zbliżoną do:
Na etykiecie produktu zawartość sodu w porcji produktu wynosi 2g. Spożywając 1 porcję dostarczamy:
Obróbka termiczna produktów spożywczych wpływa znacząco na zawartość:
Kwasy omega-3 nie występują w dużych ilościach w:
Kotlet schabowy o wadze 150g, panierowany, smażony na oleju, 3 średnie ziemniaki o łącznej wadze 300g i surówka z białej kapusty o wadze 100g mają łącznie:
Który z poniższych dodatków do żywności nie jest substancją słodzącą:
Spośród wymienionych produktów najwięcej węglowodanów w 100 gramach produktu ma:
Najlepsze dla człowieka białko występuje w:
Który z poniższych produktów zyskuje na jakości wraz ze zbliżaniem się do końca terminu przydatności do spożycia:
W trakcie obórki termicznej największe straty są dla:
Sok (jako produkt spożywczy):
Tłuszcz wpływa na poprawę walorów smakowych potraw
Dodatni bilans energetyczny sprzyja redukcji masy ciała.
Żywność oznaczona jako „light” to produkt spożywczy o kaloryczności zmniejszonej o co najmniej 30% w stosunku do produktu typowego i o zawartości tłuszczu poniżej 0,5 g w 100 g lub 100 ml.
Zawartość cholesterolu w produkcie maleje wraz ze wzrostem zawartości tłuszczu
Stosowanie używek, takich jak kawa lub herbata, powoduje zwiększone wydalanie wielu składników mineralnych z moczem
Słońce wywiera wpływ na syntezę witaminy D w organizmie
Tran jest tłuszczem płynnym pochodzenia zwierzęcego, będącym dobrym źródłem witaminy D
Kobiety z założenia mają o ok. 10% tkanki tłuszczowej więcej niż mężczyźni
Żelazo hemowe to żelazo występujące w produktach roślinnych
Poza złym cholesterolem istnieje także dobry cholesterol, jednak jego spożycie również jest niekorzystne dla naszego organizmu
Aminokwasy to tłuszcze jednonienasycone, które zostały już częściowo rozbite
Z 1g białka uzyskuje się dokładnie tyle samo energii co z 1g węglowodanów
Z 1g tłuszczu uzyskuje się 4kcal energii
Czekolada gorzka ma mniej kcal od czekolady nadziewanej
Będąc na diecie redukcyjnej o energetyczności nieznacznie wyższej od podstawowej przemiany materii niezbędne jest uzupełnianie witamin w organizmie suplementami
Niedożywienie może wystąpić u osoby otyłej
Spożywając leki najkorzystniej dla ich funkcjonowania jest ich przepicie wodą mineralną niegazowaną lub sokiem (w tym najlepiej sokiem grejpfrutowym, pomarańczowym lub jabłkowym)
Mięso wieprzowe, jak i wołowe, po umieszczeniu w zamrażalniku należy spożyć w ciągu 3 lat.
Owoce w codziennej diecie możemy spożywać bez ograniczeń
Wszystkie substancje oznaczone na produkcie kodem „E” są szkodliwe i powinniśmy ich unikać
Najzdrowsze wina kupowane w sklepie to te, na których etykiecie widnieje napis: „nie zawierają siarczynów”
Dzieci w wieku 1-3 lata powinny dostarczać 3 razy więcej białka na każdy kilogram masy ciała niż osoby dorosłe (ze względu na szybszy rozwój w tym okresie)
Tłuszcz w codziennej diecie powinien dostarczać 5-15% całkowitej energii organizmu
Wytrącające się kryształki w miodzie świadczą, że był do niego dodany cukier
Produkty gotowane na parze mają dokładnie taki sam smak, jak produkty gotowane w garczku w wodzie
Czekolada mleczna jest cennym i bogatym źródłem witaminy A w codziennej diecie
Warzywa i owoce mrożone mają znacznie mniej witamin i minerałów
Kupując sok wyciskany ze świeżych owoców powinnyśmy dodać do niego niewielką ilość oliwy/oleju w celu rozpuszczenia niektórych witamin