Do produktów spożywczych, których regularne spożywanie zwiększa ryzyko nowotworów złośliwych zalicza się przede wszystkim:
- Rak jelita grubego (okrężnicy, odbytnicy)
- mięso czerwone (wołowina, wieprzowina, baranina) i przetworzone (poddawane wędzeniu, konserwowaniu, soleniu lub zawierające dodatek konserwantów)
- Rak żołądka
- Rak prostaty
- nadmierne spożycie wapnia z dietą (nieprawidłowo zbilansowana dieta osób intensywnie uprawiających sport)
- Rak wątroby
- żywność zawierająca aflatoksyny (spleśniałe ziarna zbóż, orzechy i nasiona roślin strączkowych)
- Rak jamy ustnej, gardła, krtani , przełyku, wątroby, jelita grubego (okrężnicy, odbytnicy), piersi
- Rak przełyku (szczególnie u osób palących tytoń)
- herbata yerba mate (parzona w tradycyjny sposób)
- Rak płuc (u osób palących tytoń)
- beta-karoten stosowany w suplementach diety
Opracowanie na podstawie Instytutu Żywności i Żywienia – Żywienie a choroba nowotworowa. Poradnik dla pacjentów i ich rodzin