Do produktów spożywczych, których regularne spożywanie zmniejsza ryzyko nowotworów złośliwych zalicza się przede wszystkim:
- Rak jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka
- warzywa niskoskrobiowe (brokuły, sałata, ogórek, pomidory, kapusta, kalafior, cukinia, bakłażan, papryka, rzepa, szparagi, szpinak, cykoria, seler naciowy, kapusta kiszona, cebula, czosnek, pietruszka, rzodkiewka, por, kiełki rzodkiewki i lucerny
- Rak jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka, płuca
- Rak żołądka
- warzywa cebulowate (cebula – wszystkie rodzaje, czosnek, por, szalotka, siedmiolatka, szczypiorek)
- Rak jelita grubego (okrężnicy, odbytnicy)
- czosnek, produkty mleczne zawierające wapń
- Rak przełyku
- żywność zawierająca witaminę C (owoce, warzywa)
- żywność zawierająca beta karoten (tran, wątróbka drobiowa, marchew, natka pietruszki, jaja, szpinak, dynia, mango, morele)
- Rak trzustki
- żywność zawierająca foliany (ciemnozielone warzywa, nasiona roślin strączkowych, orzechy, drożdże, owoce typu awokado, banany, maliny, pomarańcze)
- Rak jamy ustnej, gardła, krtani, płuc
- żywność zawierająca karotenoidy (marchew, bataty, dynia, papryka, pietruszka, jarmuż, szpinak, pomidory, brokuły, morele)
- Rak prostaty
- żywność zawierająca likopen (pomidory, arbuzy, czerwone grejpfruty, papaja);
- żywność zawierająca selen (pszenica, brązowy ryż, kukurydza, owies, pestki dyni, chude mięso i ryby, półtłuste mleko)
Opracowanie na podstawie Instytutu Żywności i Żywienia – Żywienie a choroba nowotworowa. Poradnik dla pacjentów i ich rodzin