Na rynku istnieje wiele produktów w różnym stopniu korzystnych bądź niekorzystnych dla naszego zdrowia. Znamy wiele artykułów spożywczych korzystnych dla naszego serca, znamy produkty atrakcyjne dla pobudzenia perystaltyki jelit, funkcjonowania wątroby, czy nerek. Czy są natomiast produkty, które byłyby korzystne dla naszej jamy ustnej i stanu naszego uzębienia ? Takie, które moglibyśmy polecić pacjentom w gabinetach stomatologicznych ? Oczywiście, że tak – oto najbardziej popularne z nich:
- Mleko – często reklamowane jako korzystne dla naszych zębów faktycznie zawiera najmniej propróchniczogennego cukru, wapnia, fosforu, kazeiny, czy innych białek, które sprzyjają rozwoju próchnicy. Nawet w środowisku wyjątkowo sprzyjającym rozwojowi próchnicy mleko wykazuje silne właściwości przeciwpróchnicowe. Mleko pobudza remineralizację i zapobiega demineralizacji
- Ser żółty – zdaniem wielu specjalistów wykazuje właściwości zapobiegające demineralizacji, zwiększając szybkość wydzielania śliny i podnosząc pH. Zwiększa także stężenie wapnia w płytce nazębnej i sprzyja remineralizacji.
- Produkty zbożowe – brak jest co prawda jednoznacznych wyników badań, lecz wskazuje się, że produkty zbożowe zawierające błonnik pokarmowy mogą wpłynąć na neutralizację kwasów w obrębie płytki nazębnej. W wyniku żucia tych produktów zwiększa się bowiem ilość wydzielanej śliny, a sam proces rozdrabniania pokarmu pomaga w usunięciu resztek pokarmu z jamy ustnej. Gumy bez cukru służą dokładnie temu samemu celowi.
- Jagody – ponieważ są bogatym źródłem flawonoidów posiadają znaczące właściwości antydrobnoustrojowe. Flawonoidy mają również działanie przeciwpróchnicze. Wśród jagód na szczególną uwagą w tym względzie zasługuje żurawina, która zmniejsza adhezję bakterii z gatunku Streptococcus mutant będących jedną z głównych przyczyn próchnicy.
- Jabłka – badania potwierdzające korzystne dla zdrowia zębów znaczenie jabłek nie są jednoznaczne. Jednak podobnie jak w wyżej przedstawionych przypadkach jabłka znacząco podnoszą ilość wydzielanej śliny, jak również zawierają istotne w działaniu przeciwpróchniczym związki polifenolowe.
- Herbata – flawonoidy zawarte w liściach zielonej herbaty i herbaty oolong tłumią rozwój Streptococcus mutant – ograniczają możliwość ich wzrostu i zdolność do syntezy glukanu. Liście herbaty są bogate w fluorki, które zwiększają zawartość fluoru w płytce nazębnej i redukują próchniczogenne działanie sacharozy. Dokładny związek między działaniem herbaty a aspektem stomatologicznym nie jest jednakże pewny u osób spożywających herbatę z cukrem.
Obecnie prowadzi się badania nad ustaleniem korzystnego działania innych produktów spożywczych na stan uzębienia i stan jamy ustnej. Dotyczy to w szczególności produktów uznawanych powszechnie za niezbyt atrakcyjne w tym względzie, jak między innymi kakao zawarte w czekoladzie, estry zawarte w miodzie oraz kwas glicyretynowy zawarty w lukrecji.