Dieta w cukrzycy
Cukrzyca jest chorobą zaliczaną do chorób metabolicznych, która charakteryzuje się hiperglikemią będącą wynikiem niewłaściwego wydzielania i/lub działania insuliny. Długotrwała hiperglikemia prowadzi do uszkodzeń i dysfunkcji wielu narządów jak np wzroku, nerek, serca, naczyń krwionośnych, czy układu moczowego.
Dieta w cukrzycy jest uzależniona od wielu czynników:
- rodzaju cukrzycy:
- cukrzyca typu 1,
- cukrzyca typu 2,
- specyficznego typu cukrzycy:
- będącej wynikiem genetycznych zaburzeń w funkcjonowaniu komórek beta-trzuski,
- będącej wynikiem genetycznych zaburzeń w działaniu insuliny,
- będącej wynikiem chorób zewnątrzwydzielniczych części trzustki,
- będącej wynikiem endokrynopatii,
- będącej wynikiem stosowania leków,
- będącej wynikiem infekcji,
- będącej wynikiem reakcji immunologicznych,
- będącej wynikiem innych zespołów genetycznych czasami związanymi z cukrzycą, jak cukrzyca typu MODY – cukrzyca monogenowa, czy cukryzca typu LADA – będąca wynikiem autoagresji o powolnym przebiegu,
- cukrzyca ciążowa,
- rodzaju stosowanych leków i/lub pomp insulinowych,
- występowania chorób współtowarzyszących,
- parametrów fizycznych – masa ciała, wzrost, wiek, płeć.
Dieta w cukrzycy - ogólne zalecenia żywieniowe
- spożywanie odpowiedniej dla aktualnej masy ciała wielkości energetycznej posiłków,
- utrzymanie odpowiedniego udziału w diecie energii pochodzącej z białek, tłuszczy i węglowodanów,
- w diecie w cukrzycy spożywamy produkty o jak najniższym / niskim indeksie glikemicznym,
- węglowodany nie powinny dostarczać więcej niż 50% całkowitej energii organizmu,
- tłuszcze powinny stanowić ok 30-35% całkowitej energii organizmu,
- białko powinno stawić 15-20% całkowitej energii organizmu,
- spożywamy do 4-5 posiłków na dobę,
- dieta w cukrzycy powinna charakteryzować się również ograniczeniem ilość potraw smażonych,
- zupy i sosy przygotowujemy na wywarach warzywnych,
- nie rozgotowujemy zbóż i warzyw,
- warzywa i owoce spożywamy głównie w postaci surowej,
- do poprawy smaku wykorzystujemy przyprawy ziołowe,
- w diecie w cukrzycy ograniczamy również spożycie soli kuchennej do 5-6g na dobę (do 1 łyżeczki na dobę),
- cukier zastępujem sztucznymi substancjami słodzącymi,
- nie spożywamy alkoholu – hamuje uwalnianie glukozy z wątroby i może doprowadzić do niedocukrzenia,
Ogólna piramida żywienia dla osób z cukrzycą
źródło: Ciborowska, Rudnicka, 2014, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wyd. Polski Związek Wydawnictw Lekarskich, wydanie IV rozszerzone i uaktualnione, Warszawa, str. 422
podsumowanie
- w cukrzycy niezbędna jest szczegółowa kontrola spożywanych produktów / posiłków – warunkuje to bowiem poposiłkową glikemię,
- w cukrzycy niezbędne jest właściwe przygotowanie tych potraw,
- szybko wykryta cukrzyca / podwyższony poziom glukozy może być bardzo często wyregulowany wyłącznie przez dietę – kontakt z dietetykiem w takich przypadkach powinien być możliwie szybki,
- nieleczona cukrzyca ciążowa może stanowić istotne zagrożenie dla życia dziecka i wystąpienia trwałej cukrzycy u matki po porodzie,
- ze względu na cały szereg czynników związanych z przyczynami tej choroby i możliwościami jej leczenia, a w konsekwencji odpowiednim doborem produktów żywieniowych niezbędny jest kontakt z dietetykiem lub poradnią diabetologiczną.
- w przypadku pytań lub wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji,
- zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do spotkania z dietetykiem w naszym gabinecie w Krakowie.