Wskaźnik BMI
Wyliczanie wskaźnika BMI (wskaźnika masy ciała) zdaniem wielu dietetyków mija się z celem bowiem w niektórych przypadkach pokazuje zupełnie nieprawidłowe wyniki. Dla przykładu kulturyści, którzy posiadają skrajnie małą zawartości tkanki tłuszczowej mieszczą się w przedziale osób z nadwagą, a nawet z otyłością. Dzieje się tak dlatego, bowiem mięśnie ważą 3-krotnie więcej aniżeli tkanka tłuszczowa. Kulturyści, których ciała to „same mięśnie” podwyższają swoją masę ciała własnie nimi.
Uważa się również, że osoby poniżej 160cm wzrostu i osoby powyżej 190cm powinny dość luźno podchodzić do wyników obliczonego BMI. Dlaczego ? Bowiem przy wyliczeniach w mianowniku znajduje się wzrost podniesiony do kwadratu. Osoby o niewielkim wzroście będą miały zawyżone wyniki wskaźnika BMI, przez co prędzej znajdą się w przedziale z nadwagą. Osoby wysokie znajdują się w dokładnie odwrotnej sytuacji. Ich wyliczony wynik BMI będzie prawdopodobnie zaniżony.
[CP_CALCULATED_FIELDS id=”6″]
Jeśli wartość obliczonego wskaźnika BMI wyniosła:
- < 16,0 – świadczy to, że nasz organizm jest wygłodzony
- 16,0 – 16,9 – nasz organizm jest wychudzony,
- 17,0 – 18,4 – niedowaga,
- 18,5 – 24,9 – masa ciała w normie
- 25,0 – 29,9 – nadwaga
- 30,0 – 34,9 – otyłość I stopnia,
- 35,0 – 39,9 – otyłość II stopnia
- > 40,0 – otyłość III stopnia