Quiz-summary
0 of 24 questions completed
Questions:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
Information
ZaOO – test końcowy
You must specify a text. |
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 24 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Average score |
|
Your score |
|
Categories
- Not categorized 0%
-
Test zaliczony
-
Test niezaliczony
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- Answered
- Review
-
Question 1 of 24
1. Question
1 pointsDzienne spożycia błonnika pokarmowego powinno wynosić:
-
Question 2 of 24
2. Question
1 pointsŹródłem energii wykorzystywanym przez organizm człowieka jest
-
Question 3 of 24
3. Question
1 pointsNajwięcej błonnika pokarmowego znajduje się w mące:
-
Question 4 of 24
4. Question
1 points1g (1ml) alkoholu etylowego (spirytusu) dostarcza ok.
-
Question 5 of 24
5. Question
1 pointsJakie produkty powinny dominować w codziennej diecie (u osoby zdrowej, niebędącej sportowcem)?
-
Question 6 of 24
6. Question
1 pointsW cukrzycy szczególną uwagę zwracamy na spożycie
-
Question 7 of 24
7. Question
1 pointsIlość kcal w 100 ml soku owocowego, 100-procentowego, bez dodatku cukru jest:
-
Question 8 of 24
8. Question
1 pointsDzieci mieszkające w Afryce o charakterystycznych „dużych brzuszkach” chorują na:
-
Question 9 of 24
9. Question
1 pointsW przyprawach do potraw jak Vegeta, Jarzynka – sól stanowi:
-
Question 10 of 24
10. Question
1 pointsZa pomocą których z poniższych badań NIE możemy określić niedożywienia organizmu
-
Question 11 of 24
11. Question
1 pointsNajmniej kcal spośród wymienionych ma:
-
Question 12 of 24
12. Question
1 pointsOkreślenie RDA występujące na produktach spożywczych oznacza zalecane dzienne spożycie ustalone na poziomie zapewniające pokrycie składników odżywczych u:
-
Question 13 of 24
13. Question
1 pointsDo produktów wysoko alergizujących nie należą:
-
Question 14 of 24
14. Question
1 pointsGluten znajduje się w:
-
Question 15 of 24
15. Question
1 pointsNa opakowaniu produktu znajduje się zapis: woda, syrop glukozowo-fruktozowy 25%, cukier, mączka kukurydziana, ryż 5%, mleko pasteryzowane, buraki 1,5%, truskawki, oliwa z oliwek 1,1%, barwnik 0,1%, aspartam 0,05%, . Zawartość substancji słodzących wynosi:
-
Question 16 of 24
16. Question
1 pointsKilokaloria jest wartością energii równą:
-
Question 17 of 24
17. Question
1 pointsZe względu na ryzyko zakażenia różnymi bakteriami, jak np. listeria monocytogenes, czy toxoplasma gonidii) w okresie ciąży powinno się unikać
-
Question 18 of 24
18. Question
1 pointsProduktem najbardziej bogatym w wapń (w 100g produktu) jest:
-
Question 19 of 24
19. Question
1 pointsNajwięcej żelaza znajduje się w:
-
Question 20 of 24
20. Question
1 pointsWskaż prawdziwe zdanie/zdania
-
Question 21 of 24
21. Question
1 pointsZaburzenia widzenia, suchość skóry, łamliwość włosów i paznokci są konsekwencją niedoboru:
-
Question 22 of 24
22. Question
1 pointsKaszka kuskus otrzymywana jest z:
-
Question 23 of 24
23. Question
1 pointsW diecie sportowców:
-
Question 24 of 24
24. Question
1 pointsOdżywienia kobiet w I trymestrze ciąży pod względem energetycznym: