Który sok ma najwięcej witamin ?

01.09.2015

Wielokrotnie wybierając soki zastanawiamy się, które z nich są lepsze, które mają więcej witamin i minerałów, które byłyby dla nas korzystniejsze – dostarczałyby więcej składników odżywczych. Ciężko, co zrozumiałe porównywać z sobą poszczególne mikroelementy, bowiem wszystkie one są dla nas niezbędne, jednak aby uzyskać jakikolwiek obraz dokonaliśmy takiej oceny. Pod uwagę wzięliśmy 100% soki owocowe i warzywne. Zestawiliśmy:

  • sok ananasowy
  • sok buraczany
  • sok grejpfrutowy
  • sok jabłkowy
  • sok marchwiowy
  • sok pomarańczowy
  • sok pomidorowy
  • sok wieloowocowy
  • sok wielowarzywny
  • sok z białych winogron

Ocenę prowadziliśmy dwukierunkowo.

Ocena 1. Każdej z cech (kaloryczność, zawartość sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witaminy A, D, E, B1, B2, B3, B6, B12, C i kwasu foliowego) przyznaliśmy od 1 do 10 punktów. Sok, który miał najwięcej określonego mikroelementu (w przypadku kaloryczności i sodu na odwrót – najmniej) uzyskiwał 10 punktów, a najmniej 1 punkt. Jeśli dwa produkty miały dokładnie taką samą zawartość określonego elementu otrzymywały tą samą ilość punktów. Artykuł spożywczy, który uzyskał najwięcej punktów jest dla nas teoretycznie najbardziej odpowiedni.

Ocena 2. W ocenie tej wzięliśmy pod uwagę wyłącznie mikroelementy, których większa zawartość jest dla nas bardziej korzystna – nie wzięliśmy zatem pod uwagę sodu i kaloryczności. Ocena polega na zsumowaniu ilości mikroelementów w wartościach bezwzględnych i zestawieniu, który z produktów jest bardziej zmineralizowany i zwitaminizowany. Artykuł spożywczy, który posiada najwięcej mikroelementów jest dla nas teoretycznie najbardziej odpowiedni.

Zawartość poszczególnych mikroelementów

  • Kaloryczność – najniższa w soku pomidorowym (ok. 14 kcal w 100ml), a najwyższa w soku z białych winogron (ok. 68 kcal)
  • Sód – najniższa zawartość znajduje się w soku ananasowym i grejpfrutowym (ok. 1 mg), najwyższa w wielowarzywnym (ok. 312 mg)
  • Potas – najniższa zawartość znajduje się w soku marchwiowym (ok. 99 mg), a najwyższa w pomidorowym (ok. 260 mg)
  • Wapń – najniższa zawartość znajduje się w soku pomarańczowym i pomidorowym (ok. 8 mg), a najwyższa w soku buraczanym (ok. 27 mg)
  • Fosfor – najniższa zawartość znajduje się w soku jabłkowym (ok. 6 mg), a najwyższa w soku z białych winogron (ok. 21 mg)
  • Magnez – najniższa zawartość znajduje się w soku jabłkowym (ok. 5 mg), a najwyższa w soku wieloowocowym (ok. 17 mg)
  • Żelazo – najniższa zawartość znajduje się w soku grejpfrutowym (ok. 0,1 mg), a najwyższa w soku buraczanym (ok. 1,1 mg)
  • Cynk – najniższa zawartość znajduje się w soku pomidorowym (ok. 0,04 mg), a najwyższa w soku buraczanym (ok. 0,4 mg)
  • Miedź – najniższa zawartość znajduje się w soku pomarańczowym i jabłkowym (ok. 0,02 mg), a najwyższa w soku wieloowocowym, ananasowym i z białych winogron (ok. 0,09 mg)
  • Mangan – najniższa zawartość znajduje się w soku grejpfrutowym (0,01 mg), a najwyższa w soku ananasowym (0,7 mg)
  • Witamina A – najniższa zawartość znajduje się w soku grejpfrutowym i ananasowym (ok. 1 mcg), a najwyższa w soku marchwiowym (ok. 580 mcg)
  • Witamina E – najniższa zawartość znajduje się w soku jabłkowym (ok. 0,01 mg), a najwyższa w soku pomidorowym (ok. 1,13 mg)
  • Witamina B1 – najniższa zawartość znajduje się w soku jabłkowym (ok. 0,01 mg), a najwyższa w soku ananasowym i pomarańczowym (ok. 0,06 mg)
  • Witamina B2 – najniższa zawartość znajduje się w soku jabłkowym (ok. 0,006 mg), a najwyższa w soku wieloowocowym (0,054 mg)
  • Witamina B3 – najniższa zawartość znajduje się w soku jabłkowym (0,03 mg), a najwyższa w soku pomidorowym (ok. 0,92 mg)
  • Witamina B6 – najniższa zawartość znajduje się w soku grejpfrutowym (ok. 0,02 mg), a najwyższa w soku wieloowocowym (ok. 0,16 mg)
  • Witamina C – najniższa zawartość znajduje się w soku marchwiowym (ok. 1,2 mg), a najwyższa w soku wieloowocowym (ok. 48,5 mg)
  • Kwas foliowy – najniższa zawartość znajduje się w soku jabłkowym (ok. 3 mcg), a najwyższa w soku buraczanym (ok. 36,6 mcg)

Ocena 1

Pierwsze miejsce, zdobywając najwięcej punktów, zdobył sok wieloowocowy – 143 punkty, miejsce drugie – sok pomidorowy – 133 punkty, a miejsce trzecie – sok wielowarzywny. Najgorzej wypadł sok jabłkowy, który uzyskał tylko 47 punktów. Całe zestawienie zawiera poniższa tabela.

Soki punkty
Sok wieloowocowy, egzotyczny 143
Sok pomidorowy 133
Sok wielowarzywny 124
Sok buraczany 123
Sok z białych winogron 107
Sok ananasowy 106
Sok pomarańczowy 97
Sok marchwiowy 73
Sok grejpfrutowy 72
Sok jabłkowy 47

Ocena 2

Pierwsze miejsce, zdobywając najwięcej punktów, zdobył sok buraczany – zawiera 308 mg mikroelementów (bez sodu), miejsce drugie – sok pomidorowy – 300 mg, a miejsce trzecie – sok wieloowocowy – 289 mg. Najgorzej znów wypadł sok jabłkowy, który zawiera tylko 130 mg mikroelementów. Całe zestawienie zawiera poniższa tabela.

Soki mikroelementy [mg]
Sok buraczany 308
Sok pomidorowy 300
Sok wieloowocowy, egzotyczny 289
Sok z białych winogron 268
Sok wielowarzywny 241
Sok pomarańczowy 209
Sok ananasowy 174
Sok marchwiowy 134
Sok grejpfrutowy 131
Sok jabłkowy 130