Wielokrotnie wybierając soki zastanawiamy się, które z nich są lepsze, które mają więcej witamin i minerałów, które byłyby dla nas korzystniejsze – dostarczałyby więcej składników odżywczych. Ciężko, co zrozumiałe porównywać z sobą poszczególne mikroelementy, bowiem wszystkie one są dla nas niezbędne, jednak aby uzyskać jakikolwiek obraz dokonaliśmy takiej oceny. Pod uwagę wzięliśmy 100% soki owocowe i warzywne. Zestawiliśmy:
Ocenę prowadziliśmy dwukierunkowo.
Ocena 1. Każdej z cech (kaloryczność, zawartość sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witaminy A, D, E, B1, B2, B3, B6, B12, C i kwasu foliowego) przyznaliśmy od 1 do 10 punktów. Sok, który miał najwięcej określonego mikroelementu (w przypadku kaloryczności i sodu na odwrót – najmniej) uzyskiwał 10 punktów, a najmniej 1 punkt. Jeśli dwa produkty miały dokładnie taką samą zawartość określonego elementu otrzymywały tą samą ilość punktów. Artykuł spożywczy, który uzyskał najwięcej punktów jest dla nas teoretycznie najbardziej odpowiedni.
Ocena 2. W ocenie tej wzięliśmy pod uwagę wyłącznie mikroelementy, których większa zawartość jest dla nas bardziej korzystna – nie wzięliśmy zatem pod uwagę sodu i kaloryczności. Ocena polega na zsumowaniu ilości mikroelementów w wartościach bezwzględnych i zestawieniu, który z produktów jest bardziej zmineralizowany i zwitaminizowany. Artykuł spożywczy, który posiada najwięcej mikroelementów jest dla nas teoretycznie najbardziej odpowiedni.
Zawartość poszczególnych mikroelementów
Ocena 1
Pierwsze miejsce, zdobywając najwięcej punktów, zdobył sok wieloowocowy – 143 punkty, miejsce drugie – sok pomidorowy – 133 punkty, a miejsce trzecie – sok wielowarzywny. Najgorzej wypadł sok jabłkowy, który uzyskał tylko 47 punktów. Całe zestawienie zawiera poniższa tabela.
Soki | punkty |
Sok wieloowocowy, egzotyczny | 143 |
Sok pomidorowy | 133 |
Sok wielowarzywny | 124 |
Sok buraczany | 123 |
Sok z białych winogron | 107 |
Sok ananasowy | 106 |
Sok pomarańczowy | 97 |
Sok marchwiowy | 73 |
Sok grejpfrutowy | 72 |
Sok jabłkowy | 47 |
Ocena 2
Pierwsze miejsce, zdobywając najwięcej punktów, zdobył sok buraczany – zawiera 308 mg mikroelementów (bez sodu), miejsce drugie – sok pomidorowy – 300 mg, a miejsce trzecie – sok wieloowocowy – 289 mg. Najgorzej znów wypadł sok jabłkowy, który zawiera tylko 130 mg mikroelementów. Całe zestawienie zawiera poniższa tabela.
Soki | mikroelementy [mg] |
Sok buraczany | 308 |
Sok pomidorowy | 300 |
Sok wieloowocowy, egzotyczny | 289 |
Sok z białych winogron | 268 |
Sok wielowarzywny | 241 |
Sok pomarańczowy | 209 |
Sok ananasowy | 174 |
Sok marchwiowy | 134 |
Sok grejpfrutowy | 131 |
Sok jabłkowy | 130 |