Na warsztatach żywieniowych organizowanych przez Instytut Polityk Publicznych omawialiśmy kilka istotnych kwestii w zakresie wyborów żywieniowych – co jeść i gdzie najlepiej te produkty zakupić. Poruszyliśmy następujące kwestie:
- produkty 0 kcal – możemy je jeść w większych ilościach niż produkty tradycyjne ?
- słodycze i substancje słodzące – jakie słodycze najlepiej jest wybierać ?
- cukier biały, brązowy i trzcinowy – jakie są między nimi różnice ?
- jajka – ile możemy ich bezpiecznie jeść w tygodniu ?
- pierwsze śniadanie / pierwszy posiłek – jakie ma znaczenie dla naszego organizmu ?
- produkty brązowe – ryż, makaron, chleb – jak wybrać dobry produkt ?
- ziemniaki – czy są tuczące czy możemy je jeść jako urozmaicenie diety ?
- tłuszcz – czy trzeba go wyeliminować z diety żeby schudnąć ?
- ostatni posiłek do godz 18:00 – czy jest to żelazna zasada i nie możemy tego zmienić ?
- śniadanie białkowo-tłuszczowe – nie łączenie produktów z sobą – czy to ma sens ?
- diety wysokobiałkowe – czy są bezpieczne dla organizmu ?
- sól – jaką należy wybierać ?
- mleko – czy to produkt, który koniecznie należy wykluczyć z diety ?
- witamina C – czy koniecznie trzeba ją suplementować by podnieść odporność ?
- tłuszcz do smażenia – jaki należy wybierać ?
- dlaczego niektóre osoby bardzo mało jedzą a nie chudną ? Jak działa ludzki metabolizm ?
- termin przydatności do spożycia – jak go właściwie czytać ?
- etykiety i substancje dodatkowe dodawane do żywności – czy wszystkie są złe ?
- miejsce zakupu produktów – jakie wybierać ?
- suplementy – kto i co powinien spożywać ?
Prezentacja z warsztatów dostępna do pobrania