Ile powinna jeść kobieta w ciąży

28.08.2015

Zalecenia żywieniowe dla kobiet w ciąży mogą być zróżnicowane – zależą bowiem od stylu żywienia w okresie sprzed ciąży (w tym masy ciała sprzed ciąży). Dlaczego odżywianie w tym okresie jest tak ważne ? Jak podaje Jarosz (2012) badania w ostatnim czasie jednoznacznie wskazują, że odpowiednie żywienie w okresie ciąży ma wpływ na stan zdrowia kobiet w późniejszy czasie – wpływa na częstość występowania miażdżycy, cukrzycy, otyłości czy nadciśnienia.

Sposób żywienia w okresie ciąży winien być oparty na tych samych produktach spożywczych, jak dla całej populacji w danym wieku, jednak na niektóry produkty winno się zwrócić szczególną uwagę ze względu na ich wartość żywieniową. W trakcie ciąży zapotrzebowanie na niektóre mikroelementy wzrasta znacząco podczas gdy zapotrzebowanie energetyczne nieznacznie, stąd też produkty żywieniowe powinno się wybierać bardziej uważnie.

Z zaleceń ogólnych:

  • z produktów zbożowych wybierajmy te pełnoziarniste,
  • mięso spożywajmy w rozsądnych ilościach jednak więcej niż normalnie – zapotrzebowanie na żelazo znacząco bowiem wzrasta,
  • ryby wybierajmy z głębokich akwenów wodnych, które pływają blisko powierzchni wody (np. łosoś atlantycki – nie mylić z łososiem norweskim),
  • warzywa i owoce – warzywa spożywajmy bez ograniczeń, owoce z umiarem, jednak powinny się one również znaleźć w codziennej diecie

 

Z zaleceń szczegółowych:

  • zapotrzebowanie energetyczne kobiety w wieku 19-30 lat o wadze 60-70kg i małej aktywności fizycznej waha się na poziomie 1900-2150 kcal
    • w I trymestrze ciąży zapotrzebowanie energetyczne nie ulega żadnym zmianom
    • w II trymestrze – wzrasta o 360 kcal
    • w III trymestrze – wzrasta o 475 kcal
  • białko
    • zapotrzebowanie na białko u kobiety niebędącej w ciąży wynosi 0,9g na każdy kilogram masy ciała na dzień – dla kobiety ważącej 65kg wynosi 59g.
    • u kobiety ciąży zwiększa się do 1,2g/kg masy ciała/dzień – dla kobiety ważącej 65kg wynosi 78g.
  • tłuszcz
    • w codziennym jadłospisie tłuszcz powinien dostarczać 20 – 35% całkowitej energii
    • dla kobiety w wieku 19-30 lat, o masie ciała 60-70kg i niskiej aktywności fizycznej przed ciążą powinien wynosić 42-84g
    • dla kobiety w okresie ciąży w tym samym wieku, masie ciała i aktywności fizycznej w I trymestrze nie ulega zmianie; w II trymestrze wzrasta o 8-14g; w III trymestrze wzrasta o 11-18g
  • węglowodany
    • stanowią uzupełnienie do 100% (wraz z białkami i tłuszczami) i najczęściej nie podaje się właściwej ilości ich spożycia,
    • dla kobiet w ciąży przyjmuje się jednak, że ilość węglowodanów w codziennej diecie winna wynosić co najmniej 175g
  • witamina A – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży – 700 mikrogram, dla kobiety w ciąży – 770 mikrogram
  • witamina B1 (tiamina) – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży – 1,1 mg, dla kobiety w ciąży – 1,4 mg
  • witamina B2 (ryboflawina) – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży – 1,1 mg, dla kobiety w ciąży – 1,4 mg
  • witamina B3 (niacyna, witamina PP) – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży – 14 mg, dla kobiety w ciąży – 18 mg
  • witamina B4 (cholina) – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży – 425 mg, dla kobiety w ciąży – 450 mg
  • witamina B5 (kwas pantotenowy) – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży – 5 mg, dla kobiety w ciąży – 6 mg
  • witamina B6 – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży – 1,3 mg, dla kobiety w ciąży – 1,9 mg
  • witamina B8 (biotyna) – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży, jak i dla kobiety w ciąży nie zmienia się i wynosi 30 mikrogram
  • witamina B12 (kobalamina) – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży – 2,4 mikrogram, dla kobiety w ciąży – 2,6 mikrogram
  • witamina C (kwas askorbinowy) – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży – 75 mg, dla kobiety w ciąży (w wieku >19 lat) – 85 mg
  • witamina D – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży, jak i dla kobiety w ciąży nie zmienia się i wynosi 15 mikrogram
  • witamina E – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży – 8 mg, dla kobiety w ciąży – 10 mg
  • witamina K – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży, jak i dla kobiety w ciąży nie zmienia się i wynosi 55 mikrogram
  • foliany (kwas foliowy) – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży – 400 mikrogram, dla kobiety w ciąży – 600 mikrogram (bezwzględna suplementacja)
  • wapń – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży, jak i dla kobiety w ciąży nie zmienia się i wynosi 1000 mg
  • fosfor – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży, jak i dla kobiety w ciąży nie zmienia się i wynosi 700 mg
  • magnez – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży – 310 mg, dla kobiety w ciąży (w wieku >19 lat) – 360 mg
  • żelazo – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży – 18 mg, dla kobiety w ciąży – 27 mg
  • cynk – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży – 8 mg, dla kobiety w ciąży (w wieku >19 lat) – 11 mg
  • miedź – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży – 0,9 mg, dla kobiety w ciąży – 1,0 mg
  • jod – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży – 150 mikrogram, dla kobiety w ciąży – 220 mikrogram
  • selen – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży – 55 mikrogram, dla kobiety w ciąży – 60 mg
  • fluor – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży, jak i dla kobiety w ciąży nie zmienia się i wynosi 3 mg
  • woda – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży – 2000 ml, dla kobiety w ciąży – 2300 ml
  • sód – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży, jak i dla kobiety w ciąży nie zmienia się i wynosi 1500 mg
  • potas – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży, jak i dla kobiety w ciąży nie zmienia się i wynosi 4700 mg
  • chlor – zapotrzebowanie dla kobiety niebędącej w ciąży, jak i dla kobiety w ciąży nie zmienia się i wynosi 2300 mg

 

Zapewnienie właściwych ilości składników pokarmowych i mikroelementów wpływa na prawidłowy rozwój dziecka w życiu płodowym, a także na własny stan zdrowia w późniejszym czasie.

 


Literatura:

Hamułka J., Wawrzyniak A., Pawłowska R., 2010, Ocena spożycia witamin i składników mineralnych z suplementami diety przez kobiety w ciąży, Rocz. PZH, 61, 3, 269

Jarosz M. (red.), 2012, Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa