GREJPFRUTY – WARTO JE JEŚĆ ?
14.10.2016
Grejpfruty tak jak i wiele produktów spożywczych mają swoje plusy, jak i minusy. Zaczniemy zatem od ich dietetycznych plusów. Jedna mała sztuka dostarcza:
Minusów jest niewiele aczkolwiek należy pamiętać o jednej ważnej rzeczy – grejpfruty zawierają mnóstwo związków wchodzących w interakcje z lekami (wpływają na ich działanie – w niektórych przypadkach podnoszą ich działanie, w innych – spowalniają i/lub osłabiają ich działanie). Nie wolno ich zatem spożywać w czasie przyjmowania leków. Jaki zachować odstęp? Istnieją różne badania w tym względzie – niektórzy badacze twierdzą, że wystarczy zachować 4h przerwy przed i po spożyciu leków. Inni z kolei wydłużają ten czas do 12h (przed i po spożyciu leków). Wartości te podlegają ciągłym zmianom zatem w okresie przyjmowania leków bezpieczniej byłoby je odstawić z diety.