Dieta w wychudzeniu
Wychudzenie to patologiczny stan organizmu, kiedy to pacjent ma zbyt niską masę ciała (określamy za pomocą tych samych wzorów co przypadku otyłości – opisanej powyżej).
Wychudzenie jest podyktowane niedoborem energetycznym, niedoborem białka, czy innych składników odżywczych. Gdy spożywamy zbyt małą ilość pożywienia organizm czerpię energię z rozpadu własnych tkanek. Wychudzenie może być również przyczyną wielu chorób, jak np nowotwory, przewlekłe choroby zakaźne, zaburzenia hormonalne.
Objawów wychudzenia jest bardzo dużo – poza zbyt małą masą ciała, zanik tkanki tłuszczowej, zanik mięśni, obniżona temperatura ciała, spowolnione reakcje psychiczne, u kobiet zanik miesiączki, u mężczyzn impotencja.
Dieta w wychudzeniu - ogólne zalecenia żywieniowe
- jak w przypadku wielu chorób, tak i tym przypadku, często niezbędna jest pomoc dietetyka,
- dieta w wychodzeniu najczęściej (choć nie jest to reguła, a decyzję podejmuje dietetyk prowadzący) rozpoczyna się od diety ubogoenergetycznej papkowato-płynnej,
- stopniowo dieta ta jest modyfikowana do diety bogatoenergetycznej, bogatobiałkowej, z dużą zawartością makro- i mikroelementów,
- istnieją przypadki (na szczęście jednak dość rzadkie), gdzie pacjenci wymagają żywienia pozajelitowego i/lub dojelitowego,
- często w diecie wykorzystuje się Nutridrinki – napoje wysokoenergetyczne, z dużą zawartości składników odżywczych, witamin i minerałów,
- najczęściej dieta ubogoenergetyczna mieści się w przedziale 1200-1500 kcal, a bogatoenergetyczna, do której należy dojść mieści się w przedziale 3000-3500kcal (UWAGA – decyzję w tym względzie pacjent nie podejmuje indywidualnie, a wyłącznie pod kontrolą lekarza i/lub dietetyka prowadzącego),
- znacznie zwiększamy spożycie białka – nawet do 1,5-2 g/kg masy ciała / dzień,
- posiłki powinny być małe objętościowo,
- ilość posiłków w ciągu dnia – nawet do 6-8 (w zależności od wielu czynników współtowarzyszących),
podsumowanie
- zaleca się kontakt z dietetykiem w celu określenia prawidłowego sposobu odżywienia, właściwego wprowadzania do planu żywieniowego określonych produktów i potraw, odpowiedniego przechodzenia na poszczególne modyfikacje diety i właściwy dobór głównych składników odżywczych,
- ograniczanie i/lub zażegnanie choroby wiąże się w tych przypadkach ściśle z odpowiednim żywieniem,
- przestrzeganie odpowiedniego planu ma na celu podnieść jakość funkcjonowania organizmu.
- w przypadku pytań lub wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji,
- zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do spotkania z dietetykiem w naszym gabinecie w Krakowie.