Dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki
Przewlekłe zapalenie trzustki jest najczęściej wynikiem:
- niewyleczonego ostrego zapalenia trzustki,
- kamicy i przewlekłego zapalenia dróg żółciowych,
- chorób utrudniających lub ograniczających odpływ soku trzustkowego oraz żółci,
- wrzodów żołądka drążących w kierunku trzustki,
- nadużywania alkoholu.
Dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki - ogólne zalecenia żywieniowe
W diecie w przewlekłym zapaleniu trzustki istotne jest przestrzeganie kilku zasad:
- praktycznie zawsze niezbędne jest stosowanie różnego rodzaju preparatów z trawiennymi enzymami trzustki,
- stosujemy dietę o podwyższonej wartości energetycznej (z tego samego powodu co w przypadku ostrego zapalenia trzustki), niskotłuszczową, ubogoresztkową,
- nadmierne spożycie tłuszczu, ze względu na znacznie ograniczenia możliwości ich rozkładu i wchłaniania, nie jest wykorzystywana przez organizm i prowadzi niejednokrotnie do pojawienia się stanów nieżytowych jelit,
- białko spożywamy w zwiększonej ilości – nawet do 1,5g / kg masy ciała / dzień,
- główne produkty spożywcze – suchary, czerstwe pieczywo pszenne. niektóre kasze, kleiki, makaron nitki, cukier, miody, dżemy, owoce bez pestek, ziemniaki puree.
- w niektórych przypadkach do diety w przewlekłym zapaleniu trzustki możemy wprowadzić żółtko jaj.
Przed wprowadzeniem do diety preparatów z enzymami trzustki przez 3 dni stosuje się dietę Schmidta. Ma ona na celu określić zdolności wydzielnicze trzustki. Określenie to dokonuje się na podstawie strawności poszczególnych składników odżywczych i jakości oddawanego stolca.
Podsumowanie
- w obu najczęstszych przypadkach chorób trzustki (ostre zapalenie trzustki i przewlekłe zapalenie trzustki) zaleca się bezwzględnie kontakt z dietetykiem w celu określenia prawidłowego sposobu odżywienia, właściwego wprowadzania do planu żywieniowego określonych produktów i potraw, odpowiedniego przechodzenia na poszczególne modyfikacje diety i właściwy dobór głównych składników odżywczych,
- zażegnanie choroby wiąże się w tych przypadkach ściśle z odpowiednim żywieniem pohospitalizacyjnym i/lub pofarmakologicznym,
- przestrzeganie odpowiedniego planu ma na celu ograniczyć / zażegnać pojawieniu się nawrotów choroby.
- w przypadku pytań lub wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji,
- zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do spotkania z dietetykiem w naszym gabinecie w Krakowie.