Dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki

Przewlekłe zapalenie trzustki jest najczęściej wynikiem:

  • niewyleczonego ostrego zapalenia trzustki,
  • kamicy i przewlekłego zapalenia dróg żółciowych,
  • chorób utrudniających lub ograniczających odpływ soku trzustkowego oraz żółci,
  • wrzodów żołądka drążących w kierunku trzustki,
  • nadużywania alkoholu.

Dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki - ogólne zalecenia żywieniowe

W diecie w przewlekłym zapaleniu trzustki istotne jest przestrzeganie kilku zasad:

  • praktycznie zawsze niezbędne jest stosowanie różnego rodzaju preparatów z trawiennymi enzymami trzustki,
  • stosujemy dietę o podwyższonej wartości energetycznej (z tego samego powodu co w przypadku ostrego zapalenia trzustki), niskotłuszczową, ubogoresztkową,
  • nadmierne spożycie tłuszczu, ze względu na znacznie ograniczenia możliwości ich rozkładu i wchłaniania, nie jest wykorzystywana przez organizm i prowadzi niejednokrotnie do pojawienia się stanów nieżytowych jelit,
  • białko spożywamy w zwiększonej ilości – nawet do 1,5g / kg masy ciała / dzień,
  • główne produkty spożywcze – suchary, czerstwe pieczywo pszenne. niektóre kasze, kleiki, makaron nitki, cukier, miody, dżemy, owoce bez pestek, ziemniaki puree.
  • w niektórych przypadkach do diety w przewlekłym zapaleniu trzustki możemy wprowadzić żółtko jaj.

Dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki

Przed wprowadzeniem do diety preparatów z enzymami trzustki przez 3 dni stosuje się dietę Schmidta. Ma ona na celu określić zdolności wydzielnicze trzustki. Określenie to dokonuje się na podstawie strawności poszczególnych składników odżywczych i jakości oddawanego stolca.

Podsumowanie

  • w obu najczęstszych przypadkach chorób trzustki (ostre zapalenie trzustki i przewlekłe zapalenie trzustki) zaleca się bezwzględnie kontakt z dietetykiem w celu określenia prawidłowego sposobu odżywienia, właściwego wprowadzania do planu żywieniowego określonych produktów i potraw, odpowiedniego przechodzenia na poszczególne modyfikacje diety i właściwy dobór głównych składników odżywczych,
  • zażegnanie choroby wiąże się w tych przypadkach ściśle z odpowiednim żywieniem pohospitalizacyjnym i/lub pofarmakologicznym,
  • przestrzeganie odpowiedniego planu ma na celu ograniczyć / zażegnać pojawieniu się nawrotów choroby.

  • w przypadku pytań lub wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji,
  • zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do spotkania z dietetykiem w naszym gabinecie w Krakowie.