Dieta w przewlekłym kłębuszkowym zapaleniu nerek
Przewlekłe kłębuszkowe zapalenie nerek bywa, że jest powikłaniem po niewyleczonym ostrym kłębuszkowym zapalaniu nerek. Jednak o wiele częściej rozwija się samoistnie. Niejednokrotnie początek choroby przebiega w sposób bardzo łagodny, nieraz bezobjawowy przez wiele lat. Proces zapalny zbyt późno rozpoznany prowadzi do rozwoju przewlekłej niewydolności nerek.
Dieta w przewlekłym kłębuszkowym zapaleniu nerek - ogólne zalecenia żywieniowe
- dieta uzależniona jest od kilku czynników:
- dobowego bilansu płynów – wielkość spożycia płynów powinno się skonsultować z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem,
- stężenia mocznika w surowicy krwi,
- stężenie kreatyniny w surowicy krwi,
- ograniczamy, a czasami całkowicie eliminujemy sól kuchenną,
- zmniejszamy spożycie białka – zwykle do poziomu 0,6 – 0,8 g / kg masy ciała / dzień (u osoby dorosłej),
- białko pochodzenia zwierzęcego do roślinnego powinno być mniej więcej w stosunku 1:1,
- ograniczamy spożycie mięs, podrobów i ryb,
- zwiększamy spożycie produktów alkalizujących mocz – czyli przede wszystkim warzyw i owoców,
- UWAGA !!! Ze względu, że sporo warzyw zawiera duże ilości potasu nie należy z nimi przesadzać. Zakłada się, że górna granica ich spożycia to 500g dziennie, jednak dietetyk powinien na podstawie wyników badań dobrać tą ilość indywidualnie
- w diecie w przewlekłym kłębuszkowym zapaleniu nerek niezbędne jest zapewnienie odpowiedniej podaży energetycznej – zgodnej z normami dla osoby zdrowej,
- w diecie powinny dominować węglowodany i łatwostrawne tłuszcze,
- ilość węglowodanów ciężkostrawnych powinna być również możliwie ograniczona,
- do najczęstszych potraw w diecie zalicza się risotto, zapiekanki, makarony z warzywami, pierogi z nadzieniem mięsno-warzywnym, pierogi ruskie,
- ze względu na różny stopień obciążenia nerek i ich niewydolności dietę w przewlekłym kłębuszkowym zapaleniu nerek ustala się zawsze indywidualnie,
- należy uwzględnić podaż białka, płynów, fosforu, sodu i potasu,
- zaleca się kontakt z dietetykiem w celu określenia prawidłowego sposobu odżywienia, właściwego wprowadzania do planu żywieniowego określonych produktów i potraw, odpowiedniego przechodzenia na poszczególne modyfikacje diety i właściwy dobór głównych składników odżywczych,
- ograniczanie i/lub zażegnanie choroby wiąże się w tych przypadkach ściśle z odpowiednim żywieniem,
- przestrzeganie odpowiedniego planu ma na celu podnieść jakość funkcjonowania organizmu.
- w przypadku pytań lub wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji,
- zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do spotkania z dietetykiem w naszym gabinecie w Krakowie.