Dieta w niewydolności nerek w okresie dializacyjnym
Dializoterapię stosuje się w zarówno w ostrej, jak i przewlekłej niewydolności nerek. Ma za zadanie oczyścić krew ze zbyt dużej ilości toksyn w naszym organizmie. Obecnie najczęściej dializuje się każdego pacjenta, który spełnia kryteria do przeszczepu nerki.
Metody dializacyjne:
- hemodializa,
- dializa otrzewnowa.
Dieta w dializie nerek - ogólne zalecenia żywieniowe
- blisko połowa pacjentów w okresie dializacyjnym jest niedożywionych,
- dieta powinna dostarczać ok 2000-2500 kcal każdego dnia (ok 35-40kcal / kg masy ciała)
- głównym źródłem energii powinny być węglowodany,
- do najczęściej zalecanych produktów węglowodanowych zalicza się makarony, kasze, mąki,
- u osób hemodializowanych w węglowodany powinny dostarczać 50-55% całkowitej energii
- u osób leczonych dializą otrzewnową – 40-50% całkowitej energii powinno pochodzić z węglowodanów
- białko
- w hemodializie – 1,2g / kg masy ciała (przy schorzeniach współwystępujących nawet 1,3g / kg masy ciała)
- w dializie otrzewnowej – 1,2-1,5g / kg masy ciała
- białko powinno pochodzić przede wszystkim z nabiału, jajek, ryb oraz mięsa,
- całkowita podaż białka waha się najczęściej w granicach 75-110g na dobę,
- tłuszcze
- w hemodializie – ok 30-35% całkowitej energii organizmu
- w dializie otrzewnowej – 35-40%,
- zaleca się by błonnik był spożywany w ilości ok 25g każdego dnia
- składniki mineralne
- potas – ograniczamy jeszcze niż w diecie w przewlekłej niewydolności nerek – do 1500-2000mg / dobę,
- fosfor – ze względu, że dializa nie jest w stanie usunąć nadmiaru potasu wykluczamy z diety produkty, które są bogate w ten pierwiastek – i tu m.in. sery żółte, szproty, szynkę, podroby, orzechy, groch,
- dieta w dializie nerek ze względu na fosfor jest bardzo trudna, bowiem fosfor występuje praktycznie wszędzie. Niejednokrotnie niezbędne jest stosowanie leków ograniczających wchłanianie fosforu,
- sód – nadal nie dodajemy go do potraw, między innymi z powodu wzmożenia uczucia pragnienia,
- wapń – dieta w dializie nerek powinna być bogata w wapń – norma u tych pacjentów wynosi 1000-1500mg / dobę,
- kontrolujemy przyrost masy ciała, szczególnie gdy osoba chora nie oddaje zbyt często moczu. Przyrosty te pomiędzy dializami nie powinny przekraczać 1,5-2kg,
- dieta powinna być urozmaicona i składać się z 5 posiłków,
- odpowiednia dieta decyduje o prawidłowym przebiegu dializ.
podsumowanie
- dietę w okresie dializacyjnym ustala się zawsze indywidualnie,
- zaleca się kontakt z dietetykiem i/lub lekarzem prowadzącym w celu określenia prawidłowego sposobu odżywienia, właściwego wprowadzania do planu żywieniowego określonych produktów i potraw, odpowiedniego przechodzenia na poszczególne modyfikacje diety i właściwy dobór głównych składników odżywczych,
- prawidłowy przebieg dializ wiąże się ściśle z odpowiednim żywieniem,
- przestrzeganie odpowiedniego planu ma na celu podnieść jakość funkcjonowania organizmu.
- w przypadku pytań lub wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji,
- zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do spotkania z dietetykiem w naszym gabinecie w Krakowie.