Dieta w niewydolności nerek w okresie dializacyjnym

Dializoterapię stosuje się w zarówno w ostrej, jak i przewlekłej niewydolności nerek. Ma za zadanie oczyścić krew ze zbyt dużej ilości toksyn w naszym organizmie. Obecnie najczęściej dializuje się każdego pacjenta, który spełnia kryteria do przeszczepu nerki.

Metody dializacyjne:

  • hemodializa,
  • dializa otrzewnowa.

Dieta w dializie nerek - ogólne zalecenia żywieniowe

  • blisko połowa pacjentów w okresie dializacyjnym jest niedożywionych,
  • dieta powinna dostarczać ok 2000-2500 kcal każdego dnia (ok 35-40kcal / kg masy ciała)
  • głównym źródłem energii powinny być węglowodany,
  • do najczęściej zalecanych produktów węglowodanowych zalicza się makarony, kasze, mąki,
    • u osób hemodializowanych w węglowodany powinny dostarczać 50-55% całkowitej energii
    • u osób leczonych dializą otrzewnową – 40-50% całkowitej energii powinno pochodzić z węglowodanów
  • białko
    • w hemodializie – 1,2g / kg masy ciała (przy schorzeniach współwystępujących nawet 1,3g / kg masy ciała)
    • w dializie otrzewnowej – 1,2-1,5g / kg masy ciała
  • białko powinno pochodzić przede wszystkim z nabiału, jajek, ryb oraz mięsa,
  • całkowita podaż białka waha się najczęściej w granicach 75-110g na dobę,
  • tłuszcze
    • w hemodializie – ok 30-35% całkowitej energii organizmu
    • w dializie otrzewnowej – 35-40%,
  • zaleca się by błonnik był spożywany w ilości ok 25g każdego dnia
  • składniki mineralne
    • potas – ograniczamy jeszcze niż w diecie w przewlekłej niewydolności nerek – do 1500-2000mg / dobę,
    • fosfor – ze względu, że dializa nie jest w stanie usunąć nadmiaru potasu wykluczamy z diety produkty, które są bogate w ten pierwiastek – i tu m.in. sery żółte, szproty, szynkę, podroby, orzechy, groch,
    • dieta w dializie nerek ze względu na fosfor jest bardzo trudna, bowiem fosfor występuje praktycznie wszędzie. Niejednokrotnie niezbędne jest stosowanie leków ograniczających wchłanianie fosforu,
    • sód – nadal nie dodajemy go do potraw, między innymi z powodu wzmożenia uczucia pragnienia,
    • wapń – dieta w dializie nerek powinna być bogata w wapń – norma u tych pacjentów wynosi  1000-1500mg / dobę,
  • kontrolujemy przyrost masy ciała, szczególnie gdy osoba chora nie oddaje zbyt często moczu. Przyrosty te pomiędzy dializami nie powinny przekraczać 1,5-2kg,
  • dieta powinna być urozmaicona i składać się z 5 posiłków,
  • odpowiednia dieta decyduje o prawidłowym przebiegu dializ.

dieta-w-dializie-nerek

podsumowanie

  • dietę w okresie dializacyjnym ustala się zawsze indywidualnie,
  • zaleca się  kontakt z dietetykiem i/lub lekarzem prowadzącym w celu określenia prawidłowego sposobu odżywienia, właściwego wprowadzania do planu żywieniowego określonych produktów i potraw, odpowiedniego przechodzenia na poszczególne modyfikacje diety i właściwy dobór głównych składników odżywczych,
  • prawidłowy przebieg dializ wiąże się ściśle z odpowiednim żywieniem,
  • przestrzeganie odpowiedniego planu ma na celu podnieść jakość funkcjonowania organizmu.

  • w przypadku pytań lub wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji,
  • zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do spotkania z dietetykiem w naszym gabinecie w Krakowie.