Dieta w otyłości
Otyłość jest chorobą ogólnoustrojową. Identyfikacja otyłości może być bardzo różna – np wg BMI, wg wzoru Brocka, czy wg wzoru Lorenza. Szacuje się, że ok. 95% osób otyłych mają zwiększoną masę ciała poprzez spożywanie zbyt dużej ilości pożywienia.
Przyczyn otyłości może być jednak znacznie więcej – znaczenie mają tu między innymi czynniki genetyczne, zaburzenia hormonalne i/lub neurologiczne, farmakoteria, czy mała aktywność fizyczna. Otyłość może prowadzić do licznych następstw zdrowotnych: cukrzycy typu 2, zaburzeń czynnościowych serca, miażdżycy, chorób stawów, dny moczanowej, zaburzeń hormonalnych, czy kamicy pęcherzyka żółciowego.
Dieta w otyłości - ogólne zalecenia żywieniowe
- w otyłości nie stosujemy głodówek, bądź innych skrajnie restrykcyjnych energetycznie diet. Jedyne wskazanie do takich diet rzędu 800-1000 kcal jest identyfikacja u pacjenta otyłości III stopnia, a decyzją lekarza prowadzącego w porozumieniu z dietetykiem jest przygotowanie pacjenta do operacji bariatrycznej. Zbyt duża masa ciała w trakcie takiego zabiegu może być niebezpieczna dla życia pacjenta,
- głodówki mogą prowadzić do poza pewną redukcją tkanki tłuszczowej do zaniku mięśni szkieletowych, uszkodzenia mięśnia sercowego, nerek, wątroby, czy śledziony – w konsekwencji może dojść nawet do zgonu takiej osoby,
- najtrwalsze i najbardziej efektywne w dłuższym okresie czasu rezultaty dają diety, gdzie redukcja masy ciała przebiega powoli,
- w otyłości ubytek masy ciała powinien wynosić 0,5-1kg w ciągu tygodnia, czyli ok 2-4kg w skali miesiąca,
- w początkowym okresie redukcji może się jednak zdarzyć szybszy ubytek masy ciała (szczególnie gdy masa ciała pacjenta przed wprowadzeniem diety była zdecydowanie za duża),
- zakłada się, że najlepsze efekty daje dieta ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa, z ograniczeniem tłuszczu, (czasami również z ograniczeniem produktów węglowodanowych o wysokim indeksie glikemicznym),
- tłuszcze w takiej diecie ograniczamy ok 20% całkowitej energii naszego organizmu (w niektórych przypadkach do 25%),
- białko w diecie zwiększa się do poziomu 20-25% całkowitej energii naszego organizmu,
- warzywa w diecie w otyłości powinny stanowić ok 750 gram każdego dnia,
- produkty zbożowe wyłącznie z pełnego przemiały – pełnoziarniste (np ryż brązowy, chleb razowy lub graham, płatki owsiane górskie itd),
- ograniczamy sól do max 5g na dobę (1 łyżeczka),
- spożywamy ok 1,5 litra płynów każdego dnia (ilość ta może być jednak większa – w zależności od decyzji dietetyka),
- spożywamy 4-5 posiłków w ciągu dnia, a między posiłkami nie spożywamy żadnych przekąsek,
- posiłki spożywamy o regularnych porach dnia,
- wskazane w diecie w otyłości są przyprawy takie jak: kminek, majeranek, kolendra, ogórecznik, seler – wpływają na przyśpieszenie metabolizmu.
podsumowanie
- zaleca się kontakt z dietetykiem w celu określenia prawidłowego sposobu odżywienia, właściwego wprowadzania do planu żywieniowego określonych produktów i potraw, odpowiedniego przechodzenia na poszczególne modyfikacje diety i właściwy dobór głównych składników odżywczych,
- ograniczanie i/lub zażegnanie choroby wiąże się w tych przypadkach ściśle z odpowiednim żywieniem,
- przestrzeganie odpowiedniego planu ma na celu podnieść jakość funkcjonowania organizmu.
- w przypadku pytań lub wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji,
- zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do spotkania z dietetykiem w naszym gabinecie w Krakowie.