Dieta w ostrym zapaleniu trzustki
Ostre zapalenie trzustki jest chorobą bardzo poważną, zagrażającą życiu człowieka i wymaga hospitalizacji. Najczęściej jest spowodowana urazami brzucha, zabiegami chirurgicznymi w jamie brzusznej, kamicą żółciową, zakażeniami substancjami toksycznymi oraz nadużywaniem alkoholu.
Dieta w ostrym zapaleniu trzustki - ogólne zalecenia żywieniowe
- spożywamy wystarczającą ilość pożywienia (określoną na podstawie podstawowej przemiany materii i współczynnika aktywności fizycznej) – jest to podyktowane tym, że wielu pacjentów ma silnie wzmożoną przemianę materii, a co za tym idzie często jest niedożywionych. Następuje również niejednokrotnie ubytek masy ciała oraz odchudzenie i wychudzenie ciała. UWAGA ! Nie wprowadzamy od razu dużej ilości pożywienia, lecz robimy to stopniowo !!!
- dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki – I tydzień choroby
- często na okres 3-4 doby, w związku z powyższym, włącza się żywienie pozajelitowe,
- w tym czasie z żołądka odciągane są również soki trawienne,
- niejednokrotnie konieczne jest włączenie żywienia enteralnego np przez zgłębnik nosowo-jelitowy.
- II tydzień choroby
- rozpoczyna się powolne wprowadzanie żywienia doustnego (decyzję podejmuje lekarz w oparciu o stan ogólny pacjenta, jakość perystaltyki jelit i wyników krwi),
- przez 1-2 dni – dieta kleikowa – w diecie tej powinny się znaleźć kleiki, sucharki – najlepiej rozmiękczone w herbacie (gorzkiej),
- przez kolejne kilka dni – do końca tygodnia – wprowadza się do diety drobne modyfikacje – w niewielkich ilościach przeciery owocowe, przetarte kompoty, ziemniaki puree, marchewki puree, chudy twaróg, mleko do 1,5% tłuszczu, masło.
- rozpoczyna się powolne wprowadzanie żywienia doustnego (decyzję podejmuje lekarz w oparciu o stan ogólny pacjenta, jakość perystaltyki jelit i wyników krwi),
- III tydzień choroby (drugi tydzień po opuszczeniu szpitala)
- rozpoczyna się dietę łatwostrawną, węglowodanową, niskotłuszczową, ubogoresztkową o konsystencji płynno-papkowatej, a później papkowatej.
- V tydzień choroby
- podnosimy kaloryczność diety o ok. 200 kcal (dokładna ilość uzależniona jest od wielu czynników stąd istotne jest ustalenie tej ilości z dietetykiem prowadzącym),
- podnosimy nieznacznie spożycie białka i tłuszczu,
- pozostajemy na diecie łatwostrawnej, niskotłuszczowej.
- VII tydzień choroby
- następuje kolejne podniesienie energiczności diety – znów najczęściej o ok 100-300 kcal (jak wyżej – decyzję powinien podjąć dietetyk),
- kolejny wzrost spożycia białka i tłuszczu,
- posiłki w stałej konsystencji,
- 4-5 posiłków dziennie.
podsumowanie
- w obu najczęstszych przypadkach chorób trzustki (ostre zapalenie trzustki i przewlekłe zapalenie trzustki) zaleca się bezwzględnie kontakt z dietetykiem w celu określenia prawidłowego sposobu odżywienia, właściwego wprowadzania do planu żywieniowego określonych produktów i potraw, odpowiedniego przechodzenia na poszczególne modyfikacje diety i właściwy dobór głównych składników odżywczych,
- zażegnanie choroby wiąże się w tych przypadkach ściśle z odpowiednim żywieniem pohospitalizacyjnym i/lub pofarmakologicznym,
- przestrzeganie odpowiedniego planu ma na celu ograniczyć / zażegnać pojawieniu się nawrotów choroby.
- w przypadku pytań lub wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji,
- zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do spotkania z dietetykiem w naszym gabinecie w Krakowie.