Dieta w ostrym kłębuszkowym zapaleniu nerek

Ostre kłębuszkowe zapalenie nerek jest chorobą immunologiczną. Poprzedzona jest zakażeniem paciorkowcami, które prowadzą między innymi do rozwoju anginy, zapalenia gardła, węzłów chłonnych, czy choćby zapalenia opon mózgowych.

Po zakażeniu przeciwciała, które powstały w naszym ciele przyczyniają się do uszkodzenia naczyń włosowatych kłębuszków nerkowych. Po około 2-3 tygodniach rozwija się proces zapalny w nerkach

Dieta w ostrym kłębuszkowym zapaleniu nerek - ogólne zalecenia żywieniowe

  • dieta w tej chorobie powinna optymalnie odciążać nerki,
  • znacząco ograniczamy spożycie soli (zarówno tej dodatkowo używanej przy przygotowaniu potraw, jak i tej zawartej już w gotowych produktach),
  • kontrolujemy ilość spożywanych płynów – gdy nie oddajemy moczu zbyt często ograniczamy również spożycie płynów (najczęściej prawidłowa ilość to ok 500ml płynów więcej niż wydalanego moczu – bezpieczniej jednak tą wielkość skonsultować z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem),
  • z diety w ostrym kłębuszkowym zapaleniu nerek wykluczamy produkty białkowe, takie jak mięsa, wędliny, sery, jaja,
  • ograniczamy spożycie mleka oraz produktów bogatych w fosfor i potas,
  • stosujemy dietę węglowodanowo-tłuszczową – najbardziej optymalna jest w większości przypadków dieta kleikowa poszerzona, z eliminacją soli i ograniczeniem płynów,
  • wraz z powrotem do zdrowia uzupełnia się dietę o ograniczone wcześniej w diecie makro- i mikroelementy – zależnie od stopnia poprawy stanu zdrowia

Dieta w ostrym kłębuszkowym zapaleniu nerek

podsumowanie

  • ze względu na różny stopień obciążenia nerek i ich niewydolności dietę w ostrym kłębuszkowym zapaleniu nerek ustala się zawsze indywidualnie
  • należy uwzględnić podaż białka, płynów, fosforu, sodu i potasu
  • zaleca się  kontakt z dietetykiem w celu określenia prawidłowego sposobu odżywienia, właściwego wprowadzania do planu żywieniowego określonych produktów i potraw, odpowiedniego przechodzenia na poszczególne modyfikacje diety i właściwy dobór głównych składników odżywczych,
  • ograniczanie i/lub zażegnanie choroby wiąże się w tych przypadkach ściśle z odpowiednim żywieniem,
  • przestrzeganie odpowiedniego planu ma na celu podnieść jakość funkcjonowania organizmu.

  • w przypadku pytań lub wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji,
  • zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do spotkania z dietetykiem w naszym gabinecie w Krakowie.