Dieta w nefropatii cukrzycowej
Dieta w nefropatii cukrzycowej powinna uwzględniać wad aspekty. W pierwszej kolejności – jako chorobę podstawową – cukrzycę; w drugiej zaś – stopień upośledzenia nerek. Im większy stopień niewydolności nerek tym ograniczenia w diecie są większe.
Dotyczą one przede wszystkim białka, sodu, potasu, fosforu oraz płynów
DIETA W NEFROPATII CUKRZYCOWEJ - OGÓLNE ZALECENIA ŻYWIENIOWE
- sód jest ograniczony, lecz jeśli nie ma obrzęków, nadciśnienia, a ilość moczu usuwanego z organizmu jest w normie (czyli ok 1,5 litra każdego dnia) wtedy możemy dosalać potrawy – jednak nie więcej niż 1/2 łyżeczki w ciągu całego dnia (łącznie do wszystkich posiłków),
- w przypadku podwyższonych poziomów fosforu i potasu w osoczu należy je w diecie w nefropatii cukrzycowej ograniczyć,
- białko w diecie jest ograniczone w zależności od stopnia niewydolności nerek:
- gdy GFR mieści się w przedziale 25-50 ml/min/1,73m2
- białko 0,6-0,7g /kg należnej masy ciała/dobę (w tym 0,4g pochodzenia zwierzęcego),
- kalorie – 30-35 kcal / kg należnej masy ciała / dobę,
- 8-10% całkowitej energii powinno pochodzić z białka,
- 30-32% całkowitej energii powinno pochodzić z tłuszczy,
- 60-62% całkowitej energii powinno pochodzić z węglowodanów,
- gdy GFR mieści się w przedziale 20-25 ml/min/1,73m2,
- białko 0,4-0,6g / kg należnej masy ciała / dobę (nie więcej niż 0,6g),
- kalorie – 30-35 kcal / kg należnej masy ciała / dobę,
- 4% całkowitej energii powinno pochodzić z białka,
- 30% całkowitej energii powinno pochodzić z tłuszczy,
- 65% całkowitej energii powinno pochodzić z węglowodanów
- gdy GFR mieści się w przedziale 25-50 ml/min/1,73m2
- białko powinno być pełnowartościowe – nabiał, chude mięsa, jaja, ryby,
- mleko spożywamy w ilościach maksymalnie 2 szklanki dziennie,
- płyny spożywamy w ilościach równych objętości wydalanego moczu + 500ml na wodę usuwaną wraz z potem, kałem i w trakcie oddychania,
- eliminujemy z diety w nefropatii cukrzycowej produkty o wysokim indeksie glikemicznym,
- podstawą diety są węglowodany złożone – pieczywo pełnoziarniste, kasze, makarony z pełnego przemiału,
- spożywamy minimum 25g błonnika w ciągu doby,
- ilość owoców w ciagu dnia nie powinna przekroczyć 200-300g,
- ilość warzyw i owoców w ciągu dnia nie powinna przekroczyć 500g,
- z tłuszczy ograniczmy do minimum tłuszcze pochodzenia zwierzęcego,
- w zależności od stosowanych leków zaleca się 3-6 posiłków w ciagu dnia,
- do słodzenia stosujemy sztuczne substancje słodzące,
- dieta w nefropatii cukrzycowej powinna być możliwie łatwostrawna (na tyle na ile to możliwe by nie ograniczyć ilości błonnika).
podsumowanie
- ze względu na różny stopień obciążenia nerek i ich niewydolności dietę w nefropatii cukrzycowej ustala się zawsze indywidualnie,
- należy uwzględnić podaż białka, płynów, fosforu, sodu i potasu,
- zaleca się kontakt z dietetykiem i/lub lekarzem prowadzącym w celu określenia prawidłowego sposobu odżywienia, właściwego wprowadzania do planu żywieniowego określonych produktów i potraw, odpowiedniego przechodzenia na poszczególne modyfikacje diety i właściwy dobór głównych składników odżywczych,
- ograniczanie i/lub zażegnanie choroby wiąże się w tych przypadkach ściśle z odpowiednim żywieniem,
- przestrzeganie odpowiedniego planu ma na celu podnieść jakość funkcjonowania organizmu.
- w przypadku pytań lub wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji,
- zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do spotkania z dietetykiem w naszym gabinecie w Krakowie.