Dieta w hiperlipidemiach
Hiperlipidemia to sytuacja, w której stężenie cholesterolu i/lub trójglicerydów w surowicy krwi przekracza dopuszczalne normy.
- Gdy przekroczony jest poziom cholesterolu mówimy o hipercholesterolemii,
- Gdy przekroczony jest poziom trójglicerydów mówimy o triglicerydemii,
- Gdy przekroczony jest poziom cholesterolu i trójglicerydów mówimy o hiperlipidemii mieszanej,
Zbyt duże stężenie lipidów w surowicy krwi może prowadzić do rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca oraz zawałów.
Dieta w hiperlipidemiach - ogólne zalecenia żywieniowe
- w hiperlipidemiach stosuje się dietę hipolipemiczną, mającą na celu zmniejszyć stężenie lipidów w surowicy krwi,
- podstawą diety jest ograniczenie produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol,
- u osób z nadwagą powinno się wprowadzić dietę hipolipemiczną, ubogoenergetyczną
- u osób z prawidłową masą ciała stosuje się dietę o podaży energetycznej zgodnej z zapotrzebowaniem pacjenta,
- w diecie w hiperlipidemiach zwiększa się spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie z oliwy z oliwek i oleju rzepakowego,
- spożycie cholesterolu w hiperlipidemiach powinno być najczęściej mniejsze od 200 mg na dobę,
- dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy – jego ilość powinna wynosić ok 35g dziennie,
- najczęściej ogranicza się również (w zależności od czynników współtowarzyszących) spożycie cukrów prostych,
- węglowodany w postaci skrobi spożywamy w ilościach na dotychczasowym poziomie,
- dieta w hiperlipidemiach powinna być także bogata w witaminy o działaniu antyoksydacyjnym – czyli witaminy A, C, E – chronią wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenieniem i znacząco ograniczają powstawanie cząsteczek LDL (złego cholesterolu),
- dieta w hiperlipidemiach jest wyjątkowo złożona – wyklucza się z niej bowiem całą pulę produktów – do najważniejszych nich (które należy wykluczyć) zaliczyć można pełne mleko, świeże pieczywo, pełnotłuste sery, tłuste mięsa, potrawy smażone w dużej ilości tłuszczu, warzywa konserwowane, torty i ciasta masowe, majonezy,
podsumowanie
- zaleca się kontakt z dietetykiem w celu określenia prawidłowego sposobu odżywienia, właściwego wprowadzania do planu żywieniowego określonych produktów i potraw, odpowiedniego przechodzenia na poszczególne modyfikacje diety i właściwy dobór głównych składników odżywczych,
- ograniczanie i/lub zażegnanie choroby wiąże się w tych przypadkach ściśle z odpowiednim żywieniem,
- przestrzeganie odpowiedniego planu ma na celu podnieść jakość funkcjonowania organizmu.
- w przypadku pytań lub wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji,
- zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do spotkania z dietetykiem w naszym gabinecie w Krakowie.