Dieta w dnie moczanowej /podagrze, skazie moczanowej/
Dna moczanowa /podagra, skaza moczanowa/ polega na odkładaniu się kwasu moczowego we krwi. Często ma podłoże genetyczne, a jej rozwój przypada najczęściej między 30. a 50. rokiem życia. Do najczęstszych objawów choroby zalicza się pojawianie się co pewien czas napadów (dość gwałtownych) charakteryzujących się m.in. podwyższeniem temperatury ciała, obrzękami stawów, zaciemnieniem skóry, dużą bolesnością stawów. Częstość napadów – raz na kilka miesięcy lub lat, czas trwania napadu – kilka dni lub tygodni. Między napadami nie odczuwa się żadnych negatywnych stanów organizmu. Wystąpieniu napadów sprzyjają:
- dieta bogatopurynowa (z puryn powstaje kwas moczowy),
- stres,
- leki,
- zbyt duży wysiłek fizyczny,
Nieleczona dna moczanowa, na której nie przestrzegamy określonej diety prowadzi z czasem do powikłań ze strony innych narządów, jak nerek, czy układu krążenia.
Dieta w dnie moczanowej /podagrze, skazie moczanowej/ - ogólne zalecenia żywieniowe
- podstawowym celem diety jest ograniczenie stężenia kwasu moczowego we krwi – dieta ubogopurynowa,
- w najbardziej ogólnym ujęciu z diety należy wyeliminować wyciągi z mięsa i kości, baraninę, podroby, sardynki, szproty, śledzie, kawę, herbatę, czekoladę, kakao, produkty strączkowe (jak np soczewica, groch, fasola), szpinak, grzyby,
- nie zaleca się spożywania wędlin, ostrych przypraw, konserw, tłuszczy zwierzęcych (poza masłem i śmietaną), rabarbaru i alkoholu,
- zaleca się spożywanie serów, jaj, mleka, owoców, warzyw, ryżu, miodu, dżemów, marmolady,
- białko, witaminy i minerały spożywamy w ilościach normalnych, jak u osoby zdrowej,
- tłuszcze w diecie w dnie moczanowej ograniczamy do połowy normy osoby zdrowej,
- zwiększamy spożycie węglowodanów (kosztem zmniejszenia spożycia tłuszczy) – przyśpieszają one wydalanie moczanów,
- mięso możemy spożywać w bardzo ograniczonej ilości – bezpiecznie, by decyzję co do jego wprowadzenia podjął dietetyk lub lekarz prowadzący – najczęściej jednak wprowadza się maksymalnie 50g mięsa na dobę, które obgotowujemy w dużej ilości wody. Niektórzy dietetycy zalecają również gotowanie w dużej ilości wody – dwukrotnie.
- posiłki należy spożywać 4-5 razy w ciągu dnia,
- ostatni posiłek powinien być spożyty na 4h przed snem,
- w okresie napadowym stosuje się dietę bezmięsną, płynną, kleikowo-owocową,
- ze względu, że lista dozwolonych i przeciwwskazanych produktów w dnie moczanowej jest bardzo długa, a i sam sposób przygotowania potraw wpływa na zawartość wykorzystanych produktów spożywczych zaleca się kontakt z dietetykiem,
podsumowanie
- zaleca się kontakt z dietetykiem w celu określenia prawidłowego sposobu odżywienia, właściwego wprowadzania do planu żywieniowego określonych produktów i potraw, odpowiedniego przechodzenia na poszczególne modyfikacje diety i właściwy dobór głównych składników odżywczych,
- ograniczanie i/lub zażegnanie choroby wiąże się w tych przypadkach ściśle z odpowiednim żywieniem,
- przestrzeganie odpowiedniego planu ma na celu podnieść jakość funkcjonowania organizmu.
- w przypadku pytań lub wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji,
- zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do spotkania z dietetykiem w naszym gabinecie w Krakowie.