Dieta w chorobach
Praktycznie każda z jednostek chorobowych wymaga przestrzegania określonej diety. Gdy jest to początek choroby niejednokrotnie sama dieta i właściwe żywienie mogą bezpośrednio się przyczynić do wyzdrowienia. Na dalszych etapach choroby dieta może istotnie wspomóc leczenie farmakologiczne i przyśpieszyć powrót do zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Prowadzimy pacjentów z wieloma schorzeniami. Przygotowujemy:
PRZEŁYK I ŻOŁĄDEK
CHOROBY METABOLICZNE
DROGI ŻÓŁCIOWE
NOWOTWORY
ENDOKRYNOLOGIA
ZAKAŻENIA I ZATRUCIA
UKŁAD KRĄŻENIA
WĄTROBA
NEUROLOGIA
TRZUSTKA
ALERGIE
JELITA
NERKI
INNE
Literatura
Przy opracowaniu poszczególnych zaleceń dietetycznych wykorzystano następujące pozycje literatury:
- Ciborowska H., Rudnicka A., 2016, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wyd. PZWL, wydanie 4 rozszerzone i uaktualnione, Warszawa.
- Gawęcki J., 2012, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wyd. Nauk. PWN, tom 1, wydanie 3, Warszawa.
- Gawęcki J., Roszkowski W., 2012, Żywienie człowieka a zdrowie publiczne, Wyd. Nauk. PWN, tom 3, wydanie 1, Warszawa.
- Grzymisławski M., Gawęcki J., 2012, Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Wyd. Nauk. PWN, tom 2, wydanie 2 zmienione, Warszawa.
- Jarosz M., 2012, Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.
- Tenner S., Baillie J., Dewitt J.,Vege S.S., 2013, American College of Gastroenterology Guideline: Management of Acute Pancreatitis, The American Journal of Gastroenterology, 108 (9): 1400–1415.