Dieta sportowców
Dieta sportowców uzależniona od wielu czynników w tym przede wszystkich od częstotliwości, rodzaju i jakości treningów. Wszystkie te czynniki wpływają na określone zapotrzebowanie energetyczne i odpowiednie proporcje składników odżywczych.
By odpowiednio określić to zapotrzebowanie należy:
- Obliczyć swoją podstawową przemianę materii – wzór do obliczania podstawowej przemiany materii
- Określić współczynnik aktywności fizycznej:
- jeśli treningi odbywają się mniej niż 3 razy w tygodniu i trwają nie dłużej niż 30 minut każdy – współczynnik aktywności fizycznej wynosi 1,4,
- jeśli treningi odbywają się 3 razy w tygodniu i trwają po 60 minut każdy (w każdym z treningu jest minimum 20-30 minut ćwiczeń siłowych) – współczynnik aktywności fizycznej wynosi 1,6,
- jeśli treningi odbywają się 3 razy w tygodniu i trwają po 60 minut każdy (w każdym treningu jest minimum 45 minut ćwiczeń siłowych) lub jeśli treningi odbywają się 4 razy w tygodniu i trwają po 60 minut każdy (w każdym treningu jest minimum 20-30 minut ćwiczeń siłowych) – współczynnik aktywności fizycznej wynosi 1,75,
- jeśli treningi odbywają się 5 razy w tygodniu i trwają po minimum 60 minut każdy (a w każdym treningu jest minimum 45 minut ćwiczeń siłowych) – współczynnik aktywności fizycznej wynosi 2,0,
- jeśli treningi odbywają się 7 razy w tygodniu i trwają po minimum 60 minut każdy (a w każdym treningu jest minimum 45 minut ćwiczeń siłowych) – współczynnik aktywności fizycznej wynosi 2,2,
- jeśli treningi odbywają się dwa razy dziennie każdego dnia, a każdy trwa minimum 60 minut (w każdym treningu jest minimum 45 ćwiczeń siłowych) – współczynnik aktywności fizycznej wynosi 2,4.
- Wynik podstawowej przemiany materii należy w dalszej kolejności przemnożyć przez wybraną wartość współczynnika aktywności fizycznej.
- Uzyskany wynik to wartość energii, którą powinniśmy spożywać każdego dnia – idealnie jest spożywać dokładnie obliczoną wartość energetyczną.
- Spożywamy 4-5 posiłków w ciągu dnia.
- Im wyższy współczynnik aktywności fizycznej tym mniejszą odgrywa rolę odstęp czasu pomiędzy spożytym posiłkiem a rozpoczęciem treningu.
- Pierwsze śniadanie powinno być optymalnie najbardziej tłuste. Powinno również zawierać stosunkowo dużo węglowodanów.
- Dwa główne posiłki, w których powinniśmy zadbać o odpowiednią podaż białka to obiad i posiłek potreningowy.
- Węglowodany powinny stanowić główny składnik odżywczy w diecie sportowców.
- W diecie podstawę powinny stanowić węglowodany złożone.
- W posiłku potreningowym poza białkiem główną rolę powinny odgrywać węglowodany – mogą to być również węglowodany proste.
- Im wyższy współczynnik aktywności fizycznej tym straty minerałów i witamin są diametralnie większe. Zapotrzebowanie na niektóre makro- i mikroelementy może wzrosnąć nawet 5-krotnie.
- Im wyższy współczynnik aktywności fizycznej tym w większym stopniu wzrasta zapotrzebowanie na białko
- przy współczynniku 1,4 – zapotrzebowanie to wynosi 1g / kg masy ciała / dzień
- przy współczynniku powyżej 2,0 – zapotrzebowanie to wzrasta nawet do 2g / kg masy ciała / dzień
- u zawodowych sportowców osiągających wysokie wyniki na arenie międzynarodowej – zapotrzebowanie może osiągnąć maksymalnie 2,7-2,8g / kg masy ciała / dzień
wielkość zapotrzebowania na białko powinna być skonsultowana z dietetykiem.
W przypadku pytań lub wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji.
Zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do spotkania z dietetykiem w naszym gabinecie w Krakowie.