Dieta po przeszczepie nerki
- przeszczep nerki uwalnia od ograniczeń związanych z podażą białka, potasu i fosforu,
- na odżywienie w tym okresie ma wpływ przyjmowany hormon – enkorton – jego przyjmowanie ma jednak kilka minusów – prowadzi do zatrzymania sodu w organizmie, pojawienia się obrzęków, nadciśnienia, zbyt szybkiego ubytku potasu i fosforanów, przyczynia się do zaburzenia metabolizmu tłuszczów i cukrów – w konsekwencji może prowadzić do otyłości,
- dieta po przeszczepie nerki powinna charakteryzować się znacznym ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów – cukrów prostych,
- powinna być również uboga w tłuszcze zwierzęce oraz sól
- dieta powinna być bogata w białka – jego dzienne spożycie jest zależne od wielu czynników, ale może się wahać od 1-2g / kg masy ciała / dobę,
- z diety po przeszczepie nerki eliminujemy alkohol i inne używki jak np kawę prawdziwą,
- eliminacji podlegają również ostre przyprawy,
- znacząco z kolei zwiększamy spożycie potasu i fosforu (ich podaż jest jednak zależna od przyjmowanych w tym czasie leków),
- w pierwszych dniach po operacji stosujemy żywienie typowe jak po zabiegach chirurgicznych – dieta ta powinna być dodatkowo skonsultowana z lekarzem prowadzącym.
podsumowanie
- ze względu na różne leczenie farmakologiczne dietę po przeszczepie nerki ustala się zawsze indywidualnie,
- należy uwzględnić podaż białka, płynów, fosforu, sodu i potasu,
- zaleca się kontakt z dietetykiem i/lub lekarzem prowadzącym w celu określenia prawidłowego sposobu odżywienia, właściwego wprowadzania do planu żywieniowego określonych produktów i potraw, odpowiedniego przechodzenia na poszczególne modyfikacje diety i właściwy dobór głównych składników odżywczych,
- w przypadku pytań lub wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji,
- zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do spotkania z dietetykiem w naszym gabinecie w Krakowie.