Dieta odchudzająca
We wszystkich dietach odchudzających / redukcyjnych istotną rolę odgrywa kilka elementów, które powinny być z sobą ściśle dobrane:
- Powinniśmy spożywać w odpowiednich proporcjach wszystkie główne składniki odżywcze – białka, tłuszcze i węglowodany.
- Nie eliminujemy czy ograniczamy w diecie automatycznie żadnego z tych składników (bez wyraźnej potrzeby – czyli w sytuacji gdy nie mamy określonego schorzenia / choroby – jak na przykłady w przypadku cukrzycy (szczegółowo o cukrzycy), czy celiakii lub alergii na gluten (szczegółowo o glutenie).
- Eliminacja, któregoś z głównych składników odżywczych sprawi, że organizm i tak będzie go musiał wytworzyć z innych substancji odżywczych.
- Podaż energii powinna być odpowiednio dobrana do indywidualnych potrzeb każdej osoby. Na dobór odpowiedniej ilości energii w codziennej diecie wpływ ma: płeć, wiek, aktualna masa ciała, ewentualne choroby, wyniki badań (w tym przede wszystkim morfologii krwi, glukozy i cholesterolu).
- W większości przypadków pod żadnym pozorem nie ograniczamy ilości spożywanej energii poniżej wielkości podstawowej przemiany materii – jest to ilość całkowicie minimalna by odchudzić się i utrzymać ten efekt w długim okresie czasu.
- Podstawową przemianę materii możemy obliczyć na różne sposoby – w naszym gabinecie wykorzystujemy wzór Harrisa-Benedicta. Jeśli chcesz wyliczyć swoją podstawową przemianę materii przejdź do odpowiedniej podstrony.
- Gdy nasze BMI wskazuje, że mamy otyłość III stopnia (wyliczanie BMI i interpretacja), a dieta nie przyniosła efektów wprowadza się często skrajne diety ubogoenergetyczne – na poziomie 800-1000 kcal – decyzję o wprowadzeniu takiej diety podejmuje wyłącznie lekarz (najczęściej przygotowujący pacjenta do zabiegów bariatrycznych) lub dietetyk. Nie wprowadzamy ich na własną rękę bowiem poza pewnym plusami niosą za sobą mnóstwo negatywnych dla organizmu konsekwencji.
- Pamiętajmy o spożyciu błonnika – jego dzienne zapotrzebowanie nie powinno być mniejsze niż 25 gramów (nie dotyczy to osób z chorobami, w których stosuje się dietę łatwostrawną – jak na przykład dieta w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, nadmiernej pobudliwości jelita grubego, chorobach nerek i dróg moczowych, infekcjach z gorączką, chorobach płuc, po zawałach serca, po zabiegach chirurgicznych, w podeszłym wieku, czy dieta w biegunkach.
- Pamiętajmy o spożyciu wszystkich makro- i mikroelementów w odpowiednich ilościach – ich niedobory w dłuższym okresie mogą spowodować rozwój innych problemów / dysfunkcji naszego organizmu
- Gdy nasze BMI przekroczyło 30kg/m2 – zapoznaj się z dodatkowymi zaleceniami dietetycznymi dla diety w otyłości.
W przypadku pytań lub wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji.
Zapraszamy do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do spotkania z dietetykiem w naszym gabinecie w Krakowie.