Dieta a nowotwory

21.10.2016

Wiele badań krajowych i zagranicznych jednoznacznie wskazuje, że niewłaściwa dieta może być przyczyną pojawienia się wielu nowotworów. Na dzień dzisiejszy szacuje się, że zbyt duże spożycie tłuszczy nasyconych i cukrów prostych przy jednoczesnej nadwadze lub otyłości w 35-40% odpowiada za powstanie nowotworów w ciele człowieka. 35-40% !!! Dotyczy to przede wszystkim nowotworów jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka, trzustki, wątroby, jelita grubego, nerek, prostaty, piersi i macicy.

Jakie mamy inne czynniki zwiększające ryzyko pojawienia się nowotworów:

  • Wiek
  • Zanieczyszczenie środowiska
  • Promieniowanie
  • Palenie tytoniu
  • Alkohol
  • Niska aktywność fizyczna
  • Wirusy, bakterie
  • Skłonność dziedziczna (jedynie 5-10% nowotworów jest bezpośrednio dziedziczona)
  • Czynniki zawodowe
  • Niektóre leki

Oczywiście niektóre z nich jak np. wirusy i bakterie nie przyczyniają się zawsze w takim samym stopniu do powstania nowotworów. Muszą być spełnione przy okazji odpowiednie czynniki towarzyszące.

O produktach spożywczych, których regularne spożywanie zmniejsza ryzyko nowotworów złośliwych czytaj tutaj.

O produktach spożywczych, których regularne spożywanie zwiększa ryzyko nowotworów złośliwych czytaj tutaj.


Opracowanie na podstawie Instytutu Żywności i Żywienia – Żywienie a choroba nowotworowa. Poradnik dla pacjentów i ich rodzin