Na kolejnym ze spotkań z cyklu All-in UJ omawialiśmy sobie czym warto się kierować w wyborze produktów spożywczych. Omówiliśmy sobie między innymi następujące kwestie:
- W jaki sposób wybierać wartościowe produkty w sklepach
- Znaczenie terminów przydatności do spożycia
- Czytanie etykiet produktów
- Składniki dodatkowe dodawane do żywności
- Zalecenia IARC – Międzynarodowej Agencji Badania Raka
- Zalecenia Food Standard Agency
- Wybór najatrakcyjniejszych miejsc zakupu produktów spożywczych
- Suplementacja – kiedy i dla kogo ?
- Przyprawy do żywności
- Pełny przemiał – co oznacza i jakie są różnice w finalnych produktach dla naszego organizmu
- Rodzaje herbat – plusy i minusy z ich spożywania
- Produkty spożywcze a ryzyko zachorowalności na określenie nowotwory
- Zestawienia produktów i ich ocena na różnych portalach internetowych
- Słodycze i substancje słodzące
- Produkty typu „light”
- Rodzaje cukrów – biały, brązowy i trzcinowy
Prezentacja ze spotkania jest dostępna tutaj