Dieta IIFYM – it if fits your macro
- „brudna dieta”
- nie ważne co jesz, byleby nie przekraczać wyznaczonej ilości kcal
/powinna być mimo wszystko zbilansowana/
- główną zaletą /wg twórców/ – nie musimy jeść tylko znienawidzonego kurczaka z ryżem i brokułami.
- kaloryczność jest dopasowana do efektów, które chcemy osiągnąć – najczęściej:
- Budujemy masę – jemy na poziomie 3000 kcal
- Redukujemy – jemy na poziomie niewiele ponad PPM
- Plusy
- Mamy zbilansowane składniki odżywcze – jeśli jest dobrze dobrana – czyli nie jemy tego co chcemy a jednak musi zaplanować by się nam dieta zbilansowała (wiele osób pomija ten aspekt !!!)
- Odniesienie do założeń diety
- Istnieją realne obawy czy:
- Podaż witamin i minerałów będzie na odpowiednim poziomie
- Czy odżywienie organizmu będzie prawidłowe – witaminy i minerały mają znaczenie w odżywieniu organizmu, więc nie tylko może być problem z brakiem witamin ale z odżywieniem organizmu nawet gdy dostarczamy odpowiednią ilość witamin
- Podaż błonnika będzie na odpowiednim poziomie (w zależności od tego czy do makro zaliczymy błonnik – powinien być wliczony)
- Najczęściej jest skierowana do osób aktywnych fizycznie – niedobory witaminowe są tym bardziej realne przez zwiększoną potliwość i często większym spożyciem płynów
- Przykład – IIFYM autorstwa Matt Dustin
- Poznajemy swoje „makro” (B, T, W), w oparciu o własną historię, genetykę, rodzaj oczekiwanych efektów:
- Białko – 200g !!! (39% całkowitej energii)
- Węglowodany – 175g
- Tłuszcz – 60g
- Przykład – IIFYM autorstwa Stephanie Bickel
- Wiek – 21 lat, masa ciała – 67kg, wzrost – 168cm
- Dni treningowe
- Białko – 140g (29% całkowitej energii)
- Węglowodany – 234g
- Tłuszcz – 51g
- Dni beztreningowe
- Białko – 140g (35% całkowitej energii)
- Węglowodany – 148g
- Tłuszcz – 51g
Znacznie za dużo białka. Takie nadwyżki znacząco zwiększają ryzyko chorób wątroby i nerek !
Dieta Paleo
- Pozwala jeść
- wszystkie chude mięsa,
- ryby i owoce morza,
- wszystkie owoce
- niezawierające skrobi warzywa.
- Unikamy
- zbóż,
- roślin strączkowych,
- nabiału,
- produktów przetworzonych,
- cukru
Plusy (wg twórców diety):
- stosunkowo duża ilość białka zwierzęcego w porównaniu z typową dietą redukcyjną
- dobre węglowodany z owoców i warzyw, nie ze zbóż, bogatych w skrobię bulw
- dużo błonnika z ubogich w skrobię owoców i warzyw
- umiarkowana ilość tłuszczu, z przewagą dobrych (jedno- i wielonienasyconych) i niemal w równych ilościach tłuszcze omega-3 i omega-6
- wyroby o wysokiej zawartości potasu i niskiej sodu
- produkty o niskim ładunku zasadowym
- produkty bogate w witaminy i minerały
Odniesienie do założeń diety:
- Realne szanse na zbyt małą podaż błonnika w diecie
- Realne szanse na niedobory wapnia
- Realne szanse na rozwój chorób wątroby i nerek – przez zbyt dużą podaż białka
- Zanik (w dłuższym okresie czasu) enzymów mających na celu trawienie glutenu
- Możliwy rozwój nowotworów jelita grubego – niedobór błonnika w diecie
- Dieta bezglutenowa (niekoniecznie paleo) – u osób z celiakią, alergią lub nietolerancją glutenu – tak
- Dieta paleo – nie ma podstaw do jej wprowadzenia – nigdy
Jeśli jednak chcesz koniecznie być na diecie paleo – żyj jak człowiek paleo !!!
Wszędzie pieszo
Mięso – wyłącznie jak sam upolujesz
Intermittent fasting
- Jedz tylko w trakcie okna żywieniowego
- Odmiany IF:
- Warrior – 20/4 – brak jedzenia przez 20h, jemy co chcemy i ile chcemy przez 4h
- Fast-5 – 19/5
- Leangains – 16/8 (u kobiet czasami dopuszcza się 14/10)
- Skipped Meal – opuszczamy dowolny posiłek w ciagu dnia
- Early and Late – posiłek rano i wieczór
- Single Twenty-Four Fast, Eat Stop Eat – 1 x w tygodniu post przez 24h, niektórzy na Eat Stop Eat dopuszczając 2 x w tygodniu post przez 24h
- ADF – post co drugi dzień
Co jeść w trakcie okna żywieniowego ?
- Jemy cokolwiek chcemy
- Jemy odpowiednio zbilansowaną dietę
Leangains (16/8)
Plusy:
- Niewielka energetyczność diety – brak jest czasu i miejsca w żołądku by zjeść więcej w zakresie „okna”
- utrata tkanki tłuszczowej oraz wagi ciała,
- usprawnienie wrażliwości insulinowej,
- obniżenie poziomu glukozy we krwi,
- zwiększenie utleniania kwasów tłuszczowych,
- zwiększenie poziomu hormonu wzrostu,
- zwiększenie długości życia.
Minusy – odniesienie do założeń diety:
- Dla osób ćwiczących praktycznie brak szans na zbudowanie masy mięśniowej z tradycyjnego pożywienia
- Dotyczy to szczególnie mężczyzn gdzie przy wariancie 16/8 mamy zapotrzebowanie energetyczne na wysokim poziomie np. 3000-3500 kcal
- Szybka redukcja /ponieważ w wielu przypadkach mamy prawdopodobnie kaloryczność diety poniżej PPM/ znacząco podnosi ryzyko efektu jo-jo
- Zarezerwowana wyłącznie dla osób młodych i zdrowych (cukrzyca, problemy z tarczycą, choroby serca, układu oddechowego, niedobory mikro i makroelementów – bezwzględnie wykluczają możliwości jej stosowania)
- Nie stosujemy jej u osób skłonnych do omdleń oraz wykonujących ciężką pracę fizyczną
Eat Stop Eat
Plusy:
- Głodówka ma w pewnym stopniu działanie oczyszczające organizm
- utrata tkanki tłuszczowej oraz wagi ciała,
- usprawnienie wrażliwości insulinowej,
- obniżenie poziomu glukozy we krwi,
- zwiększenie utleniania kwasów tłuszczowych,
- zwiększenie poziomu hormonu wzrostu,
- zwiększenie długości życia.
Minusy – odniesienie do założeń diety:
- Zarezerwowana wyłącznie dla osób młodych i zdrowych (cukrzyca, problemy z tarczycą, choroby serca, układu oddechowego, niedobory mikro i makroelementów – bezwzględnie wykluczają możliwości jej stosowania)
- Nie stosujemy jej u osób skłonnych do omdleń oraz wykonujących ciężką pracę fizyczną
- Głodówki mogą powodować pewne skutki uboczne – zaburzenia koncentracji, zaburzenia snu, rozdrażnienie, bóle głowy.
Istnieje wiele rozsądniejszych i bezpieczniejszych dla zdrowia diet, które mają na celu czy to przyrost masy mięśniowej, czy to redukcję tkanki tłuszczowej.
Carb back loading
Ogólne założenia diety
- Tylne ładowanie węglowodanów
- Sens – kontrola insuliny
- Wszystkie posiłki są białkowo-tłuszczowe
- Węglowodany spożywamy wyłącznie po treningu i przed snem (w dzień treningowy)
- Wyłącznie dla co najmniej średnio-zaawansowanych sportowców
Dni treningowe
- Przez cały dzień do tego momentu – białko i tłuszcze. Tłuszcz – koniecznie zwierzęcy /białko również/
- Po treningu – węglowodany proste i złożone. Dominują proste !!!
- Przed snem (max do 6h po treningu) – drugi posiłek węglowodanowy
- Ilość posiłków – dowolna
Dni nietreningowe
- Tylko posiłki białkowo-tłuszczowe
- Węglowodany w ilości max 30-50g (inne źródła – max 30g)
- Ilość posiłków – dowolna
Dlaczego takie założenia ?
- Spożywając węglowodany przez cały dzień zwiększamy ilość glukozy we krwi – wzrost stężenia insuliny
- Glukoza przekształca się w glikogen – magazynuje się on w mięśniach; nadmiar w tkance tłuszczowej
- Carb back loading ma temu przeciwdziałać
- Przyrost masy mięśniowej ma być optymalny
Skutki:
- Zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej / i odkładania się nowej tkanki tłuszczowej
- Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II
Odniesienie do założeń diety
- Zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej / i odkładania się nowej tkanki tłuszczowej – niekoniecznie bowiem jest to zależne od:
- proporcji składników odżywczych w diecie,
- ilości spożywanych tłuszczów
- całkowitej energetyczności diety w odniesieniu do zapotrzebowania energetycznego organizmu
- Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II – bez wątpienia, jak węglowodany proste nie będą dominować – lepszy częstszy, a mniejszy/niższy pik insuliny czy dwa razy dziennie, ale za to bardzo duży ?
- Spożywając węglowodany przez cały dzień zwiększamy ilość glukozy we krwi – wzrost stężenia insuliny – zbyt duże obciążenie trzustki – wszystko zależy od ilości przede wszystkim cukrów prostych i dwucukrów.
- Glukoza przekształca się w glikogen – magazynuje się on w mięśniach; nadmiar w tkance tłuszczowej – jeśli będziemy jej spożywać w zbyt dużych ilościach
- Wg niektórych opracowań – nie potrzebujemy energii z węglowodanów z rana – mózg skorzysta z tego co mamy w wątrobie – jeśli coś w tej wątrobie jest – powinno po nocy nic nie być (jeśli w ogóle wątroba magazynuje wg niektórych badaczy)
Czego nie wskazano ?
- Wzrost ryzyka zachorowalności na choroby nerek i wątroby – przez nadmiar białka w diecie
- Wzrost ryzyka zachorowalności na choroby serca i układu krwionośnego – przez nadmiar tłuszczy nasyconych
- W zależności od tego czy przyjmiemy, że ciała ketonowe są w stanie przeniknąć barierę BBB, czy też nie – zwiększone ryzyko niedożywienia mózgu
- Znacznie mniejsza szansa (jeśli w ogóle realna) na zbilansowanie diety pod względem składników odżywczych