Quiz-summary
0 of 27 questions completed
Questions:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
Information
Żywienie człowieka – test zaliczeniowy
You must specify a text. |
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
Time has elapsed
Categories
- Not categorized 0%
-
Test zaliczony
-
Test niezaliczony
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- Answered
- Review
-
Question 1 of 27
1. Question
Podstawowa przemiana materii to ilość energii niezbędna do:
-
Question 2 of 27
2. Question
Spożycie białka w codziennej diecie u osoby zdrowej, niebędącej sportowcem powinno dostarczać:
-
Question 3 of 27
3. Question
Cholesterol nie występuje w:
-
Question 4 of 27
4. Question
Spośród wymienionych wskaż witaminę / witaminy, która jest rozpuszczalna w tłuszczach:
-
Question 5 of 27
5. Question
Najbardziej niekorzystne dla człowieka są:
-
Question 6 of 27
6. Question
Jakie produkty powinny dominować w codziennej diecie (u osoby zdrowej, niebędącej sportowcem)?
-
Question 7 of 27
7. Question
Ile powinno się spożywać płynów każdego dnia (z uwzględnieniem wody zawartej w pożywieniu stałym):
-
Question 8 of 27
8. Question
Najmniej błonnika pokarmowego znajdziemy w:
-
Question 9 of 27
9. Question
Smażenie produktów spożywczych powinno odbywać się na:
-
Question 10 of 27
10. Question
W trakcie ciąży znacząco wzrasta zapotrzebowanie kobiet na:
-
Question 11 of 27
11. Question
Anemia jest wynikiem niedoboru:
-
Question 12 of 27
12. Question
Najwięcej błonnika pokarmowego znajduje się w mące:
-
Question 13 of 27
13. Question
Gluten znajduje się w:
-
Question 14 of 27
14. Question
Do produktów wysoko alergizujących nie należą:
-
Question 15 of 27
15. Question
Określenie RDA występujące na produktach spożywczych oznacza zalecane dzienne spożycie ustalone na poziomie zapewniające pokrycie składników odżywczych u:
-
Question 16 of 27
16. Question
Kilokaloria jest wartością energii równą:
-
Question 17 of 27
17. Question
Najwięcej żelaza znajduje się w:
-
Question 18 of 27
18. Question
Zaburzenia widzenia, suchość skóry, łamliwość włosów i paznokci są konsekwencją niedoboru:
-
Question 19 of 27
19. Question
Krzywica u dzieci i osteoporoza u dorosłych jest konsekwencją niedoboru:
-
Question 20 of 27
20. Question
Produktem najbardziej bogatym w wapń (w 100g produktu) jest:
-
Question 21 of 27
21. Question
Bryndza podhalańska chroniona jest certyfikatem UE o nazwie
-
Question 22 of 27
22. Question
Dwójniak to produkt chroniony certyfikatem unijnym o nazwie
-
Question 23 of 27
23. Question
Andruty kaliskie posiadają certyfikat chronione oznaczenie geograficzne. Swoim zasięgiem obejmuje województwo …………………….
-
Question 24 of 27
24. Question
Ser koryciński swojski posiada certyfikat chronione oznaczenie geograficzne. Swoim zasięgiem obejmuje województwo …………………….
-
Question 25 of 27
25. Question
Zupa ze zmielonych liści molokhia jest typową, tradycyjną potrawą dla kuchni
-
Question 26 of 27
26. Question
Beszbarmak – potrawa serwowana najczęściej z odciętym łbem końskim lub baranim (w zależności od pochodzenia mięsa w daniu) jest typowa dla kuchni
-
Question 27 of 27
27. Question
Czeskie knedliki robione są z: