PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE

09.10.2016

Wiele osób zastanawia się jak prawidłowo się odżywiać. Co jeść ? O jakich porach ? W jakich ilościach ? Wszystko po to, by zadbać o swoje ciało i swój organizm.

W dużym uogólnieniu nie jest to trudne – wystarczy odpowiednio zbilansowana dieta. I to właśnie ten aspekt sprawia ogromnej ilości osób krok trudny do przeskoczenia,  Jak właściwie zbilansować dietę i o co tu chodzi ? Czy naprawdę zawsze należy korzystać z pomocy dietetyka ? Otóż nie. W wielu przypadkach jesteśmy sami w stanie całkiem przyzwoicie opracować dietę dla siebie. Jak zatem to zrobić ?

Punkt 1. Jedzmy kaszę (jaglaną lub gryczaną) 3 razy w tygodniu

Punkt 2. Każdego dnia jedzmy minimum 500 gram warzyw (wyłączając ziemniaki)

Punkt 3. Ryby na obiad – max 1-2 razy w tygodniu

Punkt 4. Mięso na obiad – max 1-2 razy w tygodniu

Punkt 5. Co najmniej 3 obiady bezmięsne w tygodniu

Punkt 6. Węglowodany:

  • pieczywo – graham lub razowe
  • ryż brązowy
  • kasza jaglana lub gryczana
  • makaron z semoliny

Punkt 7. Masło do pieczywa (ilość masła jest uwarunkowana dodatkowymi schorzeniami)

Punkt 8. Olej rzepakowy lub oliwa – spokojnie z popularnym olejem kokosowym.

Punkt 9 – Ser żółty – 2 plastry każdego dnia

Punkt 10. Bakalie – 3 razy w tygodniu


To tylko 10 wstępnych punktów, których spełnienie powinno poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. Dotyczą one jednak osób zdrowych. W  jednostkach chorobowych rozsądniejsze jest spotkanie z dietetykiem. Wbrew pozorom to bardzo ważne bowiem dieta może znacząco poprawić, a nawet przywrócić funkcjonowanie naszego ciała na całkiem dobre obroty.


Uważajmy na to co jemy i nawet jeśli nie będziemy przestrzegać jakiejkolwiek diety – urozmaicajmy swoje menu – to zawsze będzie to atrakcyjne dla odżywienia organizmu, Niekoniecznie przyczyni się do utraty masy ciała i odchudzenia się, ale dostarczymy organizmowi różnorodnych składników odżywczych.