PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE
09.10.2016
Wiele osób zastanawia się jak prawidłowo się odżywiać. Co jeść ? O jakich porach ? W jakich ilościach ? Wszystko po to, by zadbać o swoje ciało i swój organizm.
W dużym uogólnieniu nie jest to trudne – wystarczy odpowiednio zbilansowana dieta. I to właśnie ten aspekt sprawia ogromnej ilości osób krok trudny do przeskoczenia, Jak właściwie zbilansować dietę i o co tu chodzi ? Czy naprawdę zawsze należy korzystać z pomocy dietetyka ? Otóż nie. W wielu przypadkach jesteśmy sami w stanie całkiem przyzwoicie opracować dietę dla siebie. Jak zatem to zrobić ?
Punkt 1. Jedzmy kaszę (jaglaną lub gryczaną) 3 razy w tygodniu
Punkt 2. Każdego dnia jedzmy minimum 500 gram warzyw (wyłączając ziemniaki)
Punkt 3. Ryby na obiad – max 1-2 razy w tygodniu
Punkt 4. Mięso na obiad – max 1-2 razy w tygodniu
Punkt 5. Co najmniej 3 obiady bezmięsne w tygodniu
Punkt 6. Węglowodany:
Punkt 7. Masło do pieczywa (ilość masła jest uwarunkowana dodatkowymi schorzeniami)
Punkt 8. Olej rzepakowy lub oliwa – spokojnie z popularnym olejem kokosowym.
Punkt 9 – Ser żółty – 2 plastry każdego dnia
Punkt 10. Bakalie – 3 razy w tygodniu
To tylko 10 wstępnych punktów, których spełnienie powinno poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. Dotyczą one jednak osób zdrowych. W jednostkach chorobowych rozsądniejsze jest spotkanie z dietetykiem. Wbrew pozorom to bardzo ważne bowiem dieta może znacząco poprawić, a nawet przywrócić funkcjonowanie naszego ciała na całkiem dobre obroty.
Uważajmy na to co jemy i nawet jeśli nie będziemy przestrzegać jakiejkolwiek diety – urozmaicajmy swoje menu – to zawsze będzie to atrakcyjne dla odżywienia organizmu, Niekoniecznie przyczyni się do utraty masy ciała i odchudzenia się, ale dostarczymy organizmowi różnorodnych składników odżywczych.